Jak zaoszczędzić i przedłużyć przydatność żywności do spożycia? Wiem, że to pytanie pada dość często w wielu domach. Niestety według Federacji Banków Żywności Polacy rocznie wyrzucają ogromne ilości żywności, głównie z powodu jej zepsucia. Wyrzucając jedzenie wyrzucamy również nasze ciężko zarobione pieniądze. Jak temu zapobiec?
Moją odpowiedzią jest pakowanie próżniowe. Odpowiedni sprzęt, który nie musi kosztować krocie, ułatwi nam oszczędności i wydłuży przydatność żywności do spożycia. Osobiście polecam Wam zgrzewarkę próżniową FFS001X FoodSaver. Niedrogi sprzęt, którego koszt zwróci się Wam po krótkim czasie. Dlaczego? Najprostszą odpowiedzią jest po prostu ta, że nie wyrzucacie jedzenia. Co oczywiście jest jednoznaczne z oszczędnościami.
A jakie są zalety pakowania próżniowego?
- produkty spożywcze chronione są przed bakteriami i pleśnią;
- jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia;
- produkty dłużej pozostają zdrowe, zachowują swój smak i wartości odżywcze;
- pakowanie próżniowe pomaga lepiej planować zakupy i nimi zarządzać, a tym samym pozwala na oszczędności;
- pakować można niemal wszystko – owoce, warzywa, sery, mięsa, wędliny, ryby, gotowe dania itd.
- nie wyrzucamy już jedzenia!
Co można pakować próżniowo i o ile przedłuża to trwałość poszczególnych produktów?
Artykuły spożywcze | Trwałość artykułów niezapakowanych próżniowo | Trwałość artykułów zapakowanych próżniowo |
---|---|---|
Chleb/bułki temp. pokojowa | 2-3 dni | 7-8 dni |
Drób | 2-3 dni | 6-9 dni |
Ser żółty | 15-20 dni | 40-60 dni |
Surowe warzywa | 5 dni | 18-20 dni |
Świeże owoce | 3-7 dni | 8-25 dni |
Ugotowana zupa | 2-3 dni | 8-12 dni |
Pieczone mięso | 2-3 dni | 8-12 dni |
Artykuły spożywcze – zamrożone | Trwałość artykułów niezapakowanych próżniowo | Trwałość artykułów zapakowanych próżniowo |
---|---|---|
Pieczywo | 6-9 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Owoce | 6-12 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Warzywa | 8-10 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Ryby | 6 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Drób | 6 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Mięso mielone | 4 miesiące | 12 miesięcy |
Mięso | 6 miesięcy | 24-26 miesięcy |
Każdy produkt po zapakowaniu próżniowym należy podpisać.
Osobiście najczęściej pakuję warzywa. Bardzo często przygotowuje w domu najróżniejsze zupy, sosy warzywne do ryżu itd. Dzięki pakowaniu próżniowemu mam w prosty sposób wszystko odpowiednio poporcjowane, a „nadwyżki” jedzenia się nie marnują. Tak jak widoczny na zdjęciu miks różnych warzyw. Zapakowany próżniowo może „poczekać” dłużej, aż znajdę dla niego odpowiednie zastosowanie. Do tego co jest kolejną zaletą używania zgrzewarki próżniowej FFS001X FoodSaver tak zapakowane produkty zajmują mniej miejsca w zamrażalniku.
Gdzie można kupić takie urządzenie?
Na stronie FoodSaver, gdzie oprócz opisywanego modelu zgrzewarki próżniowej znajdziecie jeszcze inne oraz najróżniejsze akcesoria pasujące do urządzeń.
*Wpis powstał we współpracy partnerskiej