Dziś zapraszam Was na limonkowe muffinki idealne do kubka gorącego kakao. Muffinki nie są za słodkie, dlatego idealnie pasują do słodkiego gorącego kakao czy czekolady. Możecie je również polukrować lub podawać przełożone ulubionym dżemem. Moje dzieci je uwielbiają. Łapią w rączki i.. biegną oglądać ulubioną bajkę 😉 Oczywiście wcześniej ochoczo pomagają w przygotowaniach muffinek 🙂
Składniki: (na 12 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Wodzisław
- sok z 1 limonki (+ opcjonalnie skórka z limonki)
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- cukier puder do oprószenia babeczek
*muffinki nie są za słodkie, jeśli wolicie słodsze wypieki możecie zwiększyć ilość cukru
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (u mnie grzanie góra-dół).
W jednej misce mieszamy łyżką składniki suche: mąkę, cukier trzcinowy oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, olej, całe jajko, sok i sok wyciśnięty z 1 limonki (opcjonalnie można dodać skórkę startą z limonki).
Następnie łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników.
Formę do pieczenia muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości.
Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia może być różny około 15-20 minut, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka.
Gdy muffinki przestygną oprószamy je cukrem pudrem (można je też polukrować). Limonkowe muffinki najlepiej smakują w towarzystwie kubka gorącego kakao.
Smacznego
smakowite 🙂
Dziękuję 🙂
Cudne. Upiekłam nie przesłodzone u nas nie z kakao a z dobrą kawusią 😉
Cieszę się, że smakują 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za komentarz 🙂
świetnie pasują do herbatki 😉
🙂
W przepisie podany jest tylko sok6z limonki a w, opisie jest napisane aby dodać sok i sok z limonki? Jaki jest ten drugi sok czy to błąd?
Oczywiście w przepisie wkradł się błąd. Dodajemy tylko sok z limonki. Pozdrawiam