Delikatnie cynamonowe ciasteczka z kaszy manny z płatkami migdałowymi

Delikatnie cynamonowe ciasteczka z kaszy manny z płatkami migdałowymiUwielbiam piec różne ciasteczka. W kilka chwil możemy sami przygotować małe słodkości, które umilą nam chwile przy kawie lub herbacie. Dziś zapraszam Was na delikatnie cynamonowe ciasteczka z kaszy manny z płatkami migdałowymi. Jeśli tak jak ja uwielbiacie smak kaszy manny, delikatnie słodkie wypieki i cynamon, to polecam Wam te ciasteczka. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Spróbujcie.

Delikatnie cynamonowe ciasteczka z kaszy manny z płatkami migdałowymi 2Delikatnie cynamonowe ciasteczka z kaszy manny z płatkami migdałowymi. Do przygotowania moich ciasteczek użyłam kaszy manny Skworcu.

Delikatnie cynamonowe ciasteczka z kaszy manny z płatkami migdałowymi
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (20 sztuk)
  2. 1 szklanka mąki pszennej
  3. 4/5 szklanki kaszy manny od Skworcu(około 130 g)
  4. 4 łyżki cukru
  5. 1 łyżka mleka
  6. 1 jajko klasy M
  7. 100 g masła
  8. szczypta cynamonu
  9. garść płatków migdałowych
  10. cukier puder do oprószenia ciasteczek
Przygotowanie
  1. Masło roztapiamy i studzimy.
  2. Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki pszennej oraz 4/5 szklanki kaszy manny, 4 łyżki cukru i szczyptę cynamonu, całość mieszamy łyżką.
  3. Następnie dodajemy łyżkę mleka i wbijamy jajko, znów całość mieszamy łyżką.
  4. Na koniec dolewamy roztopione masło. Mieszamy szybko łyżką, po czym zaczynamy wyrabiać ciasto ręką do momentu, aż utworzymy z niego kulę.
  5. Miskę z ciastem (uformowana kula) wkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  6. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałki ciasta i tworzymy w dłoniach szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, spłaszczamy.
  7. Na wierzch każdego ciasteczka układamy płatki migdałów lekko je wbijając/wgniatając w ciastko.
  8. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika na środkowy poziom. Ciasteczka pieczemy 20-25 minut (w zależności od piekarnika). Stan upieczenia ciasteczek najlepiej ocenić po ich spodzie - złoty kolor.
  9. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.
  10. Ciasteczka można przechowywać w metalowej puszce.
  11. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz