Ziołowy kurczak w śmietanowym sosie

Ziołowy kurczak w śmietanowym sosie. Dziś polecam Wam przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowany kurczak jest soczysty, miękki. Podstawą smaku są oczywiście przyprawy. Bez nich żadne danie nie może się udać. Przyznam Wam szczerze, że moja kuchnia jest pełna przypraw, ziół. To u mnie podstawa. Aby zachować przy tym wszystkim porządek stawiam na przyprawniki. To doskonałe rozwiązanie dla każdego. W łatwy sposób można przechowywać swoje ulubione przyprawy, przechowywać je w oryginalnych opakowaniach zapobiegając ich wietrzeniu, poukładane przyprawy są zawsze pod ręką, a ponadto przyprawniki mogą stanowić doskonałą ozdobę. Ja stawiam na przyprawniki drewniane, które wspaniale prezentują się na kuchennych półkach i stole.

Zgrabne, poręczne i co najważniejsze niezwykle przydatne w każdej kuchni przyprawniki możecie znaleźć na stronie:

http://www.przyprawnik.nstrefa.pl/

Warto też śledzić fanpage na Facebook: https://www.facebook.com/PRZYPRAWNIK/

U mnie sprawdza się przyprawnik półokrągły CURRY (330x160x115 mm (dł./szer./wys.)) Produkt składa się samodzielnie, jest to niezwykle proste. W skład zestawu wchodzi jeden z 4 zestawów naklejek z fakturą drewna rozpoczynających się od przyprawy BAZYLIA (uwaga: jeśli chcesz zmienić domyślny komplet naklejek na inny, to napisz nam w wiadomości dla sprzedającego pierwszą nazwę przyprawy z wybranego zestawu: ANYŻ, TYMIANEK lub CZARNUSZKA). Polecam.

A wracając do przepisu… Zachęcam Was do wypróbowania. Prosto, a jakże smacznie 🙂

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka

Do mięsa:

  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Do sosu:

  • 3/4 szklanki śmietanki 18% (dedykowanej do zup, sosów)
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli ziołowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 pełne łyżki posiekanego koperku
  • 1 pełna łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki pszennej + 1 łyżka wody

Przygotowanie:

Mięso kroimy na pół, a następnie wzdłuż tworząc małe cieńsze kotlety. W miseczce mieszamy 1 łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę granulowanego czosnku, sól i pieprz (sól miałam w młynku, około 2 przekręcenia; pieprz dodałam około 3). Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy mięso i dokładnie mieszamy całość (najlepiej ręką), tak aby przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa.

Tak przygotowane kawałki kurczaka smażymy na rumiano z obu stron na oleju.

W międzyczasie do garnka / głębokiej patelni wlewamy śmietankę i mleko, doprawiamy całość solą ziołową i pieprzem. Zaczynamy gotować, po chwili dodając zioła prowansalskie i granulowany czosnek. Doprowadzam do wrzenia. Dodajemy wymieszaną w wodzie mąkę pszenną i energicznie całość mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje.

Zmniejszamy ogień, dodajemy posiekany świeży koperek i pietruszkę, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy podsmażonego kurczaka, lekko oblewając każdy kawałek sosem. I zostawiamy całość kilka minut na minimalnym ogniu pod przykryciem.

Tak przygotowanego kurczaka można podać do ryżu, kaszy, ziemniaków itd.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*