Zdrowe ekspresowe trufle kokosowe

Dziś polecam Wam zdrowe ekspresowe trufle kokosowe. Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu uwielbiam słodkości. Nie wyobrażam sobie bez nich filiżanki popołudniowej herbaty, pogaduszek z koleżankami, chwili relaksu po ciężkim dni… Ale czy słodko zawsze znaczy niezdrowo? Zdecydowanie nie. Dzisiejsze kokosowe trufle przygotowane są z samych zdrowych składników, a słodkości nie można im odmówić. Powiem wam szczerze, że osobiście po dwóch jest mi już idealnie słodko 😉 Przygotowanie takich trufli jest naprawdę proste i ekspresowe. Ja wkładam wszystkie składniki do mojego wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium. Naciskam przycisk i dosłownie po kilku chwilach masa jest już gotowa i można z niej formować trufle.

Urządzenie ma niezwykle ostre nietępiące się noże. Dlatego z powodzeniem do masy możecie dodać np. ulubione orzechy. Noże Magimixa wykonane są ze stali Sabatier™, która ma zdolność do samoostrzenia. Wypróbowałam je już na wiele sposób i nigdy mnie nie zawiodły. Pamiętacie przepis na shaka truskawkowego? Mrożone truskawki mogą stępić nie jedne noże, ale na pewno nie te 🙂

Składniki:

  • około 30 suszonych daktyli bez pestek (można dać 2-3 więcej)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • gorąca przegotowana woda

Przygotowanie:

Daktyle przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Odstawiamy dosłownie na minutką, a następnie odlewamy wodę. Daktyle wrzucamy do najmniejszej misy wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium z założonym ostrym nożem. Dodajemy olej kokosowy (u mnie półpłynny), łyżkę ciemnego kakao i 3 łyżki wiórków kokosowych.

Miksujemy, trwa to dosłownie chwilę. Z lepkiej masy formujemy w dłoniach małe kuleczki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Trufle wkładamy do lodówki (powinny nabrać bardziej zwartej konsystencji).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Dodaj komentarz

*