Zapiekana owsianka z tofu, bananem i cynamonowym jabłuszkiem

zapiekana-owsianka-z-tofu-bananem-i-cynamonowym-jabluszkiemDziś przepis na zapiekaną owsiankę z tofu, bananem i cynamonowym jabłuszkiem. Idealna porcja zdrowia i energii na start lub tuż po treningu. Kiedy zjecie swoją owsiankę zależy wyłącznie od Was. Ja ją uwielbiam w szczególności w tak deszczowe dni jak ten. Tofu sprawia, że owsianka jest bardziej syta, banan dodaje słodyczy, a cynamon i jabłko… no cóż, po prostu uwielbiam to połączenie. Kilka chwil i możecie cieszyć się zdrowym, smacznym i pożywnym posiłkiem, który doda Wam energii na długo.

Składniki:

  • 250 g naturalnego tofu (u mnie od Polsoja)
  • 1 mały banan
  • 6 łyżek płatków owsianych górskich
  • mleko – tylko do wysokości płatków (roślinne lub normalne)
  • 1/2 małego jabłka
  • 2 szczypty cynamonu

*opcjonalnie coś do posłodzenia jeśli banan wg Was nie doda wystarczającej słodyczy

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je mlekiem (tylko do ich wysokości). Odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie rozdrabniamy w miseczce tofu (jeśli jecie owsiankę z tofu pierwszy raz polecam zrobić to dokładnie, ja czasem zostawiam większe kawałki, bo mi to nie przeszkadza).

Rozdrobnione tofu mieszamy dokładnie z napęczniałymi płatkami owsianymi i szczyptą cynamonu. Do całości dodajemy rozgniecionego banana, całość mieszamy. Próbujemy czy słodkość nam odpowiada (opcjonalnie można dosłodzić). Masę przekładamy do naczynia do zapiekania. Na wierzch układamy plasterki obranego jabłka i posypujemy po wierzchu szczyptą cynamonu.

Owsiankę z tofu pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia jest zależny od naszych upodobań – czy chcemy bardziej miękka wersję czy bardziej zwartą wersję owsianki (, a nawet taką którą można kroić). Ja zazwyczaj piekę około 20 minut.

Podajemy od razu.

Smacznego

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*