Wyjątkowa pracownia, prawdziwa czekolada. Jakub Piątkowski.

Wyjątkowa pracownia, prawdziwa czekolada. Jakub Piątkowski. (4)

Wyjątkowa pracownia, prawdziwa czekolada. Jakub Piątkowski. (3)

“Nie wierzcie, że czekolada jest substytutem miłości. Miłość to substytut czekolady.”

Miranda Ingram

“W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.”

 Nigella Lawson

Czekolada… Któż z nas jej nie kocha. Poprawia humor, wspaniale smakuje, jest idealna na prezent, wywołuje uśmiech na twarzy, doskonała by pokazać uczucie. Ale nie każda czekolada ma w sobie tą moc. Na sklepowych półkach znajdziecie mnóstwo tabliczek „czekolady”. Skąd ten cudzysłów? Wystarczy spojrzeć na skład, by od razu zobaczyć, że nie mamy do czynienia z prawdziwą czekoladą. A czym cechuje się prawdziwa czekolada? Gdzie znaleźć wyjątkowe tabliczki, które zachwycą smakiem, zapachem, jakością? Tabliczki tworzone z ogromną pasją przez prawdziwych miłośników czekolady?

Odpowiedź jest jedna! W niewielkiej krakowskiej pracowni Jakuba Piątkowskiego.

„Im krótsza droga od natury do konsumenta, tym bardziej satysfakcjonujący efekt końcowy. Najlepszy chleb to ten pieczony w domu, najlepszy sok to ten przed chwilą wyciśnięty, a najlepsza czekolada to ta zrobiona bezpośrednio z ziaren kakao.”

Czekolada powstaje zgodnie z zasadą „od ziarenka do tabliczki” (ang. bean to bar). Cały proces jej tworzenia – od wyboru odpowiednich ziaren kakao, wypiekania, mielenia, aż po pakowanie tabliczek odbywa się w małej pracowni. Tu nic nie jest przypadkiem. Efekt końcowy jest wspaniały. Otrzymujemy unikalną, wyjątkową i co najważniejsze pyszną czekoladę, która zachwyci każdego. Wiem, to bo swoimi tabliczkami podzieliłam się z szerokim gronem testerów. I przyznam Wam szczerze, że ciężko było ich powstrzymać od sięgnięcia po kolejną wyjątkową czekoladową kostkę.

JPczekolada_logo

 Wyjątkowa pracownia, prawdziwa czekolada. Jakub Piątkowski.

 Czym się różni sklepowa czekolada od prawdziwego wyrobu rzemieślniczego oferowanego przez pracownię krakowską?

Przede wszystkim proces przygotowania czekolady. W pracowni Jakuba Piątkowskiego dba się o każdy detal. Na produkcję czekolady potrzeba aż kilkudziesięciu godzin. Sam proces mielenia trwa 24 godziny i wykonywany jest on w sposób tradycyjny – mielenie na kamiennych żarnach. Jednak efekt wart jest poświęconego czasu.

Tajemnica smaku tkwi przede wszystkim w jakości ziarna. Ziarno nabywa swojego aromatu np. z roślin, które rosną obok danej uprawy. Jeżeli cały proces zbioru i dalszej obróbki zostanie wykonany w sposób prawidłowy, z odpowiednią dbałością o szczegóły, to na koniec możemy oprócz charakterystycznego smaku czekolady, odnaleźć w naszej tabliczce mnóstwo innych ciekawych smaków i aromatów, takich jak trawa cytrynowa, smak czerwonych owoców, ziemistość, możemy też czuć zapach dymu, w zależności od tego, jakie to ziarno będzie.

 Wyjątkowa pracownia, prawdziwa czekolada. Jakub Piątkowski. (5)

W pracowni wytwarzanych jest 5 różnych rodzajów czekolad. Różną się one pochodzeniem ziaren kakao, a co za tym idzie również smakiem. Każda czekolada jest wyjątkowa, w każdej dało się wyczuć oryginalną smakową nutę. W jednej odczuwamy wyraźnie orzechowy smak, inna to subtelność owoców, a w kolejnej ten wyjątkowy posmak trawy cytrynowej. Osobiście zakochałam się w smaku dwóch wyjątkowych tabliczek – „BRAZYLIA” i „MADAGASKAR”. Choć nie ukrywam, że każda kostka była dla mnie wyjątkowym doznaniem. Każda tabliczka, to chwila radości dla zmysłów. Pamiętać jedynie należy od nie jeść tych czekolad jak każdych innych. Nimi trzeba się delektować. Wówczas wyczujemy każdą subtelną nutę i poznamy ich prawdziwy smak.

Czekolada BrazyliaCzekolada Hondurasczekolada madagaskarczekolada Republika DominikanyCzekolada Wybrzeże Kości Słoniowej

Komu polecam wyjątkowe czekolady Jakuba Piątkowskiego?

Przyznam szczerze, że każdemu. Każdemu kto ceni jakość smak. Kto sięgając po kostkę czekolady pragnie doświadczyć czegoś więcej niż słodyczy. Te wyjątkowe czekolady są idealne na chwilę relaksu, znakomicie sprawdzą się jako upominek dla bliskich nam osób, są wspaniałym dodatkiem do eleganckiej biżuterii, a nawet uzupełnieniem wyjątkowego wieczoru przy kieliszku wina. Oj tak, nawet mój mąż sięga z czystą przyjemnością po kolejną kostkę czekolady…

Docenione przez konsumentów i…

Mała krakowska pracownia Jakuba Piątkowskiego doceniona została nie tylko przez konsumentów. Jako jedyna polska firma w historii jest laureatem aż 6 medali (trzy w 2016 r. i kolejne 3 w 2017 r.) w najbardziej prestiżowym konkursie czekoladowym Academy of Chocolate Awards, oraz dwóch medali Great Taste Awards (rok 2017).

Wyjątkowość w każdym calu

Pisałam Wam już o wyjątkowym smaku czekolad (który poznacie tak naprawdę dopiero po spróbowaniu, bo ciężko opisać coś tak pysznego), ich starannym procesie produkcji. Ale nie mogę zapomnieć również o samym opakowaniu. Każda tabliczka zapakowana jest w napylany prawdziwym złotem papier. Subtelne wzory, nie krzykliwe kolory. Po prostu szyk i elegancja.

 

Jeśli szukacie wyjątkowego smaku,

Prawdziwej czekoladowej rozkoszy,

Prezentu, który zachwyci

zajrzyjcie do pracowni Jakuba Piątkowskiego

Wyjątkowa pracownia, prawdziwa czekolada. Jakub Piątkowski. (2)

Print Friendly, PDF & Email

16 comments

  1. Renata says:

    Nie znałam tej pracowni a mieszkam niedaleko 😉 Dziękuję za informacje szukam dobrego prezentu na ślub. Myśli Pani, że taka czekolada będzie odpowiednia do koperty 😉

Dodaj komentarz

*