Szybkie ciasto z gruszką i czekoladą na oleju kokosowym

szybkie-ciasto-z-gruszka-i-czekolada-na-oleju-kokosowymNa weekend nie mogło zabraknąć słodkiego wypieku. Zapraszam Was na szybkie ciasto z gruszką i czekoladą na oleju kokosowym, który nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty w gronie najbliższych osób. Ciasto jest naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Powinna poradzić sobie z nim każda gospodyni domowa. Zachęcam do pieczenia i oczywiście jedzenia 😉 

Składniki: (na tortownice 24 cm)

  • 2 twarde gruszki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie od Pro-BIO)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g opakowania kropli czekolady (u mnie od Pro-BIO)

Przygotowanie:

Gruszki obieramy i kroimy na kawałki (kostka).

Olej rozpuszczamy i studzimy.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli dosypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Kolejno dolewamy rozpuszczony (! nie gorący) olej kokosowy, całość miksujemy.

Na koniec do masy dodajemy pokrojone gruszki, mieszamy łyżką. Kolejno wsypujemy krople czekolady, znów mieszamy łyżką.

ciasto-z-kropelkami-czekolady-przygotowanie

Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną np. kaszą manną tortownicę. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka (w przypadku takich ciast zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka, ponieważ czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).

Ciasto po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

szybkie-ciasto-z-gruszka-i-czekolada-na-oleju-kokosowym-2

Smacznego

Print Friendly

19 comments

Dodaj komentarz


*