Shake kawowo-bananowy (domowy)

Shake kawowo-bananowy (domowy)Idealne orzeźwienie, wspaniała pobudka i ta słodycz… więcej mi do szczęścia nie trzeba. Polecam Wam mój domowy shake kawowo-bananowy. Doskonale zastępuje gorącą małą czarną… no cóż w upały jakoś na gorącą kawę nie patrzę przychylnie 😉 Wspaniały zamiennik lodów. I… cudowny deser. Czyli trzy w jednym. Wystarczy kilka składników i… działająca lodówka 🙂 Jeśli jednak z Wasz sprzęt się psuje, to szybciutko zajrzyjcie na stronę zajmującą się naprawą lodówek i innych sprzętów… A potem cieszcie się przyjemnymi, zimnymi deserami takimi jak dzisiejszy domowy shake kawowo-bananowy. Spróbujcie, polecam 🙂

Składniki:

  • 100 ml zaparzonej kawy (u mnie z 2 łyżeczek)
  • 150 ml ziemnego (!) mleka
  • 2 mrożone banany
  • 2 łyżeczki cukru
  • bita śmietana
  • sos czekoladowy do ozdoby
  • szczypta kakao (można pominąć)

Przygotowanie:

Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny.

Zaparzamy kawę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Szklankę / pucharek w której podamy shake zdobimy dowolnie sosem czekoladowym (lejemy od środka po ściankach). Tak przygotowane naczynie wkładamy do schłodzenia do zamrażalnika.

Do misy blendera z nożami przekładamy zamrożone banany, wlewamy zimne mleko i wcześniej przygotowaną kawę, dodajemy 2 łyżeczki cukry i miksujemy do uzyskania konsystencji shake.

Podajemy od razu z grubą rurką i porcja bitej śmietany. Śmietanę po wierzchu można opcjonalnie przyozdobić ciemnym kakao.

Smacznego

 

Print Friendly

6 comments

Dodaj komentarz


*