Sernik z kandyzowanymi wiśniami na markizowym spodzie

Sernik z kandyzowanymi wiśniami na markizowym spodzie (2)

Sernik z kandyzowanymi wiśniami na markizowym spodzie (4)

W moim domu kocha się serniki. Właściwie nie wyobrażam sobie żadnych świąt, rodzinnych spotkań bez tego ciasta. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszny sernik z kandyzowanymi wiśniami na markizowanym spodzie. Sernik prezentuje się naprawdę efektownie po przecięciu, a jego przygotowanie nie powinno przysporzyć Wam żadnych problemów. Polecam spróbować 🙂

Sernik z kandyzowanymi wiśniami na markizowym spodzie (3)

Składniki: (tortownica 24 cm)

  • około 0,6 kg sera z wiaderka (nie wodnistego)
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie wiśni czerwonych kandyzowanych od Targroch

Na spód:

  • 3 opakowania mlecznych markizów BLACKY od Cukry Nyskie
  • około 200 g masła lub margaryny

Przygotowanie:

Przygotowujemy spód: Markizy wrzucamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy na „piasek”. Masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku. Następnie jeszcze ciepły tłuszcz wlewamy powoli do naszych ciastek i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą z ciastek wykładamy dno (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną) tortownicy, dociskając naszą ciasteczkową masę ręką. Ja użyłam przez pomyłkę więcej tłuszczu, ale Wam od razu polecam mniejszą ilość. Tortownicę z markizowym dnem wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

Około 15 sztuk kandyzowanych wiśni kroimy na pół, resztę wykorzystamy do dekoracji sernika.

Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka dokładnie ubijamy. Żółtka miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym, 125 g miękkiego masła (lub  margaryny). Następnie miksując na mniejszych obrotach dodajemy łyżka po łyżce nasz ser, gdzieś pomiędzy dodając mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy ubite białka i około 20 połówek kandyzowanych wiśni, króciutko miksujemy.

Wyciągamy formę ze spodem z lodówki. Serową masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch wykładamy (lekko wciskając) pozostałe połówki kandyzowanych wiśni.

Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Czas pieczenia zależny od piekarnika, około 45 minut. Sernik należy obserwować, powinien pod koniec mieć zarumienione boki odchodzące od formy.

Zostawiamy jeszcze na parę minut w uchylonym piekarniku, po czym wyciągamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ostygnie można zdjąć obręcz, oprószyć cukrem pudrem i udekorować resztą wiśni (u mnie poukładane wokół).

Sernik wstawiamy na noc do lodówki, aby był bardziej zwarty, choć można go jeść również od razu (jej wówczas bardzo delikatny i puszysty).

Sernik z kandyzowanymi wiśniami na markizowym spodzie (1)

Smacznego

Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*