Rozgrzewające korzenne kakao na chłodne wieczory

rozgrzewajace-korzenne-kakao-na-chlodne-wieczoryIdealne na chłodne wieczory – rozgrzewające korzenne kakao zwieńczone porcją słodkiej bitej śmietany i czekoladowymi kropelkami. Przepis w sam raz na jesień lub mroźną zimę. Takie kakao nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale też wybornie smakuje. U mnie podane z dużą porcją bitej śmietany, ale możecie je wypić również bez słodkich dodatków. Do tego ulubiona książka, ciepły koc (lub ramie ukochanej osoby) i wieczór na pewno będzie udany 🙂 Spróbujcie.

Składniki: (na 1 porcję)

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej*
  • 1 łyżka ciemnego naturalnego kakao (u mnie z eSłoneczko)
  • dodatkowo: bita śmietana i czekoladowe groszki

*u mnie przyprawa korzenna sporządzona z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu.

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy szklankę mleka, dodajemy miód (, jeśli lubicie słodsze kakao i nie będziecie go podawać z bitą śmietaną możecie dodać większą ilość miodu), przyprawę korzenną i łyżkę kakao. Całość gotujemy ciągle mieszając, aż do połączenia składników. W kakao nie może być grudek.

Podajemy ciepłe bez dodatków lub z porcją bitej śmietany i czekoladowymi groszkami.

domowe-korzenne-kakao

Smacznego

 

Print Friendly

6 comments

  1. mowimiola says:

    Świetne na jesień. Czekolada na gorąco jest dobra na szczególne dni. Do czytanie książek lubię tez pić rozgrzewająca herbatę magic moments z teekanne.

Dodaj komentarz


*