Prosta babka na oleju – idealna do kawy

Prosta babka na oleju – idealna do kawy

Lubicie proste i szybkie ciasta? Ja uwielbiam. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej niż pyszna, szybka babka na oleju i filiżanka dobrej kawy. I dzień od razu wydaje się lepszy 😉 Dziś mam dla Was przepis na waniliową babkę na oleju. Do babki zawsze dodaję łyżeczką soku z cytryny, wam też to polecam 🙂

Kawa Los Gustos idealna do domowego wypieku

Takie proste ciasto doskonale smakuje z kawą. Pamiętacie jak wspominałam Wam o kawach o kawach z palarni kawy Los Gustos? Jeśli nie, to koniecznie zajrzyjcie raz jeszcze do tego wpisu – sernik z białą czekoladą i owocami Ale i tu krótko przypomnę. Los Gustos, to smak i jakość. Palarnia korzysta wyłącznie z wysokogatunkowych, starannie wybranych rodzajów kawy. To czuć w każdym łyku. Dziś do babki podałam kawę ziarnistą MAYOR Crema. Coś cudownego! Niska kwasowość, doskonały zrównoważony smak. Idealna do podania z mlekiem, czyli tak jak lubię najbardziej. Polecam!

Tą i inne kawy Los Gustos możecie kupić przez Allegro (klik). Często można tam znaleźć ciekawe promocje:

  1. Zestaw kaw jednorodnych 5×70 gram
  2. Zestaw mieszanek 6×70 gram
  3. Kawa Brasil Santos w promocji 2x1kg cena z 112 zł na 78 zł 
  4. Kawa Brasil Santos w promocji 1kg cena z 56 zł na 45 zł

Prosta babka na oleju – przepis na ciasto

A wracając do przepisu… Prosta babka na oleju będzie idealna do weekendowej kawy. Posmakuje z pewnością też młodszym domownikom. Moje jak zwykle szybko znikły w swoim pokoju z kawałkiem ciasta w rączce 😉

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka klasy M
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier (jeśli używamy wanilinowego, to dodajemy go teraz) i miksujemy całość. Następnie powoli dolewamy olej, miksując na małych obrotach. Kolejno dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny, miksujemy.

Teraz dodajemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy składniki łyżką tylko do ich połączenia.

Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki (standardowa, średnia keksówka).

Ciasto wkładamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. U mnie około 45-50 minut.

Babkę studzimy, wyciągamy z formy, a przed podaniem dowolnie dekorujemy (u mnie czekoladowa polewa i chrupiące czekoladowe kuleczki).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz