Piersi z kurczaka w jogurtowo-miodowej marynacie

Piersi z kurczaka w jogurtowo-miodowej marynacie. Dziś przychodzę do Was z pysznym pomysłem na obiad. Będzie nie tylko smacznie, ale też i zdrowo. Mięso przygotowałam bez tłuszczu. Wyszło miękkie, soczyste i pełne smaku, który zawdzięcza wspaniałej jogurtowo-miodowej marynacie. Miód, to nie tylko doskonały dodatek do napojów, placuszków, deserów czy owsianek. To również wspaniały składnik wielu innych dań. U nas w domu nigdy nie może go zabraknąć. A pamiętamy, że miód to samo zdrowie. W miodzie znajdzie m.in. witaminy (A, B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna) czy mikro- i makroelementy (jak krzem, magnez, potas, fosfor, żelazo, chlor). Oczywiście te cenne właściwości utrzymują się, jeśli dodacie go do placuszków, owsianek czy nie za gorącej herbaty. W dzisiejszym przepisie miód ma zupełnie inne zadanie 😉 Ale o tym przekonacie się sami przygotowując piersi z kurczaka.

Ostatnio robiąc zakupy w Bio Natura Trade nabyłam pyszny ekologiczny miód wielokwiatowy w poręcznym opakowaniu. Polecam! Zwłaszcza, jeśli tak jak ja macie dzieci, które uwielbiają same polewać śniadaniowe placuszki miodem. Moje uwielbiają 😀 Dlatego zawsze sięgam po produkty ze sprawdzonych miejsc. A takie produkty znajdziecie w ofercie Bio Natura Trade – producenta i dystrybutora olejów tłoczonych na zimno, suplementów diety oraz certyfikowanej żywności ekologicznej. Polecam Wam zapoznać się z pełną ofertą sklepu.

 

A wracając do przepisu. Przygotowanie piersi z kurczaka jest naprawdę proste. Cały sekret tkwi w marynacie. Pamiętajcie, że mięso powinno leżeć w niej minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane piersi z kurczaka najlepiej smakują w towarzystwie zestawu surówek i pieczony ziemniaczków. Polecam 🙂

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 pełna łyżka miodu wielokwiatowego BIO – do nabycia w Bio Natura Trade
  • 2 i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (u mnie mielona)

Przygotowanie:

Piersi kroimy tak, aby powstały 4 kotlety. Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem.

W misce mieszamy składniki marynaty: jogurt, miód wielokwiatowy, sól, obie papryki i suszoną bazylię.

Mięso dokładnie maczamy w marynacie. Zostawiamy w misce i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na noc.

Mięso obsmażamy chwilę z obu stron na patelni grillowej (lub na patelni beztłuszczowej).

Następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia. Po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut (środkowy poziom piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Po tym czasie mięso wyciągamy z piekarnika i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie zestaw surówek i pieczone ziemniaczki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

  1. Baśka says:

    Moje maluchy też uwielbiają wszystko polewać miodem. Świetny ten miód muszę kupić bo tak polewają łyżeczką i wszystko potem jest oblepione

Dodaj komentarz

*