Dziś zapraszam Was na jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej – Pad Thai (u mnie wersja z kurczakiem, ale w podobny sposób możecie przygotować wersję z krewetkami). Pad Thai to pyszny, aromatyczny posiłek w kilka chwil. Smażony makaron z jajkiem, krewetkami lub kurczakiem, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście Pad Thai, to na pewno warto się pokusić o przygotowanie go w domu. Wszystkie niezbędne składniki do przygotowania tego dania znajdziecie w sklepie Wesoil
Składniki: (na 2 porcje)
- około 100 g makaronu ryżowego 3 mm
- 2 łyżki oleju ryżowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pierś kurczaka (lub krewetki)
- 2 małe jajka
- 3/4 szklanka kiełków fasoli mung*
- 2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część)
- limonka do podania (opcjonalnie)
- prażone (niesolone) orzechy ziemne
*jeśli użyjecie tak jak ja kiełków w zalewie, zalewę należy odsączyć
- 4 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- około 1/2 łyżki płatków chili (dałam ciut mniej)
- 1-2 łyżki pasty z tamarydowca (ja dodałam 1 bo moja pasta była dość gęsta)
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Makaron ryżowy wkładamy do gotującej się wody, gotujemy około 3 minuty. Odcedzamy na sitku i przepłukujemy zimną wodą.
W małej miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu.
W woku lub większej patelni z nieprzywierającym dnem podgrzewamy olej. Następnie dodajemy pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek, podsmażamy około minuty. Następnie dodajemy pokrojone mięso (w kosteczkę lub plasterki). Podsmażamy z 3 minuty, po czym wbijamy jajka i podsmażamy wszystko delikatnie mieszając. Kolejno dodajemy makaron i mieszając smażymy całość przez około 4-5 minut. W trakcie smażenia wlewamy sos, mieszamy. Na koniec dodajemy kiełki fasoli mung i posiekaną dymkę, znów mieszamy.
Danie podajemy z orzeszkami ziemnymi, posypane szczypiorkiem/dymką i opcjonalnie połówką limonki.
*podane czasy są orientacyjne, należy obserwować składniki/danie
Smacznego
Pysznie wygląda!
Dziękuję i polecam 😀
To ja poproszę!
Przefajne połączenie.
Lubię pad thai od daawna. Moje smaki.
Pozdrawiam! 🙂
Zapraszam 😉
Uwielbiam!:)
😀