Pad Thai z kurczakiem

Pad Thai z kurczakiem (1)

Dziś zapraszam Was na jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej – Pad Thai (u mnie wersja z kurczakiem, ale w podobny sposób możecie przygotować wersję z krewetkami). Pad Thai to pyszny, aromatyczny posiłek w kilka chwil. Smażony makaron z jajkiem, krewetkami lub kurczakiem, kiełkami fasoli mung, pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście Pad Thai, to na pewno warto się pokusić o przygotowanie go w domu. Wszystkie niezbędne składniki do przygotowania tego dania znajdziecie w sklepie Wesoil

wesoil logo

Pad Thai z kurczakiem (2)Pad Thai z kurczakiem (4)Pad Thai z kurczakiem (1)

  Składniki: (na 2 porcje)

*jeśli użyjecie tak jak ja kiełków w zalewie, zalewę należy odsączyć

Składniki na sos:

Przygotowanie:

Makaron ryżowy wkładamy do gotującej się wody, gotujemy około 3 minuty. Odcedzamy na sitku i przepłukujemy zimną wodą.

W małej miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu.

W woku lub większej patelni z nieprzywierającym dnem podgrzewamy olej. Następnie dodajemy pokrojony na cieniutkie plasterki czosnek, podsmażamy około minuty. Następnie dodajemy pokrojone mięso (w kosteczkę lub plasterki). Podsmażamy z 3 minuty, po czym wbijamy jajka i podsmażamy wszystko delikatnie mieszając. Kolejno dodajemy makaron i mieszając smażymy całość przez około 4-5 minut. W trakcie smażenia wlewamy sos, mieszamy. Na koniec dodajemy kiełki fasoli mung i posiekaną dymkę, znów mieszamy.

Danie podajemy z orzeszkami ziemnymi, posypane szczypiorkiem/dymką i opcjonalnie połówką limonki.

*podane czasy są orientacyjne, należy obserwować składniki/danie

Pad Thai z kurczakiem (5)

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi