Dziś zapraszam Was na pyszne owsiane babeczki z truskawkami. To taka moja letnia lżejsza propozycja na nasze ulubione małe wypieki. Idealne same – takie lubię najbardziej i to zaraz po upieczeniu, czasem jem nawet ciepłe – wiem wiem 😉 to nie zdrowo, ale… 😉 Pyszne też w towarzystwie ulubionej kawy czy herbaty, a nawet lemoniady. Spróbujcie, polecam. Babeczki przygotowałam na mące owsianej owsianej wysokobłonnikowej – sprawdziła się idealnie. Muszę dokupić nową, bo to już kolejna porcja takich babeczek 😉 Produkt nabyłam w sklepie internetowym Stragan Zdrowia. Polecam Wam tam zajrzeć, bo można znaleźć tam naprawdę wiele dobrej jakości produktów:
Składniki: (na 12 sztuk)
- 1 szklanka mąki owsianej – u mnie wysokobłonnikowa od Stragan Zdrowia*
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 większe jajka
- 1 szklanka mleka (u mnie 2%)
- 1/2 szklanki oleju
- truskawki – na jedną babeczkę daję 3-4 ćwiartki większej truskawki
*możecie również wykorzystać inną mąkę owsianą np. którąś z tych (klik)
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy, mieszamy składniki łyżką.
W drugiej misce mieszamy mleko, jajka i olej.
Następnie łączymy składniki obu misek, mieszamy do połączenia.
Truskawki kroimy na ćwiartki (większe), mniejsze na połówki.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Każdą nakładamy do około 3/4 wysokości ciastem, następnie układamy kawałki truskawek (na 1 babeczkę 3-4 ćwiartki).
Babeczki pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem wbitym w ciasto).
Smacznego
Pyszne babeczki 🙂 Podkradam do kawki 🙂
Proszę 🙂
Pysznie wyglądają.
Dziękuję i polecam 😀