Murzynek z dżemem – ciasto mieszane łyżką

Murzynek z dżemem – ciasto mieszane łyżką Dziś zapraszam Was na pyszne, klasyczne ciasto. Murzynek z dżemem, to jeden z moich ulubionych wypieków. Zawsze udany, prosty w przygotowaniu (wystarczy składniki wymieszać łyżką) i co najważniejsze pyszny. Idealny do filiżanki ulubionej herbaty. Nic tylko jeść. To ciasto jest tak proste, że często przygotowuję je wspólnie z moją małą córeczką. Ona uwielbia pomagać mi przy wypiekach. W końcu nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. Jeśli szukacie czegoś proste i pysznego do popołudniowej kawy czy herbaty, to taki murzynek z dżemem będzie idealny. Spróbujcie.

W przepisie użyłam dżemu truskawkowego Bartfan, który słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. I co najważniejsze jest naprawdę pyszny.

Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj)

Składniki: (na tortownicę 26 cm)

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 5 pełnych łyżek dżemu – użyłam truskawkowy słodzony fruktozą Bartfan
  • 3 jajka klasy M
  • 1,5 łyżki naturalnego kakao (niesłodzonego)
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, naturalne kakao i sodę. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie wbijamy jajka. Wstępnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy dżem i mleko, mieszamy. Na koniec wlewamy olej. Mieszamy wszystko tylko do połączenia składników (nie za długo, aby ciasto wyszło puszyste, a nie zbite).

Masę wylewamy do formy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia, boki wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką). Wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, średnio około 40-45 minut.

Po przestudzeniu murzynka oblewamy  polewą czekoladową i dowolnie zdobimy (u mnie czekoladowe chrupki).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

34 comments

    • Magdalena says:

      Pani Joanno,
      tak jak pisze w przepisie „Wstępnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy dżem i mleko, mieszamy.” Dżem mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta. Dzięki temu ciasto nie wyjdzie nam suche itd.

  1. Nina says:

    Przepyszne. Wilgotne. Zrobilam z poltora porcji w identycznej tortownicy( 5 jajek, cukru tylko 1 szkl.bo wole mniej slodkie). Dzem mam wlasny z kawalkami truskawek. Idealne 😍

  2. Różaniec na palec says:

    Moje ukochane ciasto, chociaz ja zamiast dżemu truskawkowego dodaje powidła śliwkowe- proszęspróbować, ciasto jest wtedy odpowiednio mokre i zachowuje delikaną słodycz.

  3. eMka says:

    Ciasto z dzieciństwa … Zrobiłam 😉 rewelacja. Dałam cukru o połowę mniej, gdyż dżem mam słodki. Posypałam pudrem … Pychaaaa odejść od blachy ciężko.
    Czas pieczenia u mnie krótszy, gdyż mam wrażenie, że mój piekarnik działa w turbo tempie 😉

    • Magdalena says:

      Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Jeśli będzie miała kiedyś Pani zdjęcie, to proszę podesłać przez FB lub na mail matleen@gazeta.pl Będzie mi niezmiernie miło 🙂 Dodam je do galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

*