Malinowa rolada na Dzień Babci i Dziadka

Malinowa rolada na Dzień Babci i Dziadka

21 i 22 stycznia, to wyjątkowe dni. W tych dniach obchodzimy święto ukochanych babć i dziadków. Czy jest coś lepszego niż własnoręcznie przygotowany słodki prezent? W końcu każda babcia i dziadek zawsze rozpieszczają swoje wnuki i osładzają im każdy dzień. Dlatego tym razem może Wy przygotujecie coś specjalnego dla nich. Ja polecam Wam pyszną malinową roladę. Zainspirowałam się przepisami z serwisu Przepisy.pl

Można tam znaleźć wiele słodkich (i nie tylko) przepisów. Jak wiecie nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała tego i tamtego w przepisie, więc poniżej podam Wam moją wersję malinowej rolady. Szczerze polecam! Rolada wyszła delikatna, a krem dosłownie rozpływa się w ustach. Nie jest za słodki. I ten wspaniały różowy kolor <3 Do przygotowania kremu do biszkoptowej rolady możecie użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych malin.

Pamiętajcie też by zawsze sugerować się gustem dziadków. Jeśli wolą ciasta czekoladowe lub serniki, to poszukajcie innych inspiracji (tutaj)

Ja upiekę jeszcze z moimi maluchami muffinki. Moja córeczka uwielbia je przygotowywać. Te małe niepozorne babeczki, to zawsze dobry pomysł na prezent. Zwłaszcza, jeśli dzieci przygotują je praktycznie same. Tu wystarczy wymieszać składniki łyżką. Moje dzieci są zawsze z siebie takie dumne 😉 W końcu same pieką takie pyszności. No prawie… ale moja rola jest tu niewielka – wkładanie i wyciąganie blaszki z piekarnika 😉 Wiele pysznych przepisów na babeczki i muffinki znajdziecie (tutaj) Warto się zainspirować 🙂

A wracając do przepisu na malinową roladę na Dzień Babci i Dziadka… Spójrzcie jak ją łatwo przygotować 🙂

Składniki:

Na ciasto biszkoptowe:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na malinowy krem do rolady:

  • 200 g malin – świeżych lub mrożonych (wcześniej należy je rozmrozić)
  • 400 g słodkiej śmietany 30% lub 36%
  • 1 fix do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru (można dać ciut więcej)

Przygotowanie:

Przygotowujemy dużą blaszkę z piekarnika. Wykładamy ją papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Jak zrobić ciasto na roladę?

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (można dać odrobinę soli). Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Na koniec dodajemy po jednym żółtku (nie wszystkie na raz!).

W misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy je do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Rada: Dodając mąkę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych (!) obrotach. Miksujemy wówczas jedynie chwilę, tylko do połączenia składników.

Masę przekładamy na blaszkę.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 12 minut. Uwaga! Nie pieczemy zbyt długo, by nasz biszkopt nie pękał podczas zawijania.

Od razu po upieczeniu, nasz gorący biszkopt przekładamy na dużą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zawijamy ciasto w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Pozostawiamy je tak do czasu aż ostygnie.

Jak przygotować malinowy krem do rolady?

Maliny miksujemy na puree, a następnie przecieramy przez sitko.

Śmietanę (zimną) ubijamy na sztywno razem z fixem, na koniec dodając cukier puder. Ubitą śmietanę należy delikatnie wmieszać do malin.

Jak przygotować całą roladę z kremem?

Rozwijamy delikatnie nasz zwinięty biszkopt. Nakładamy malinowy krem zostawiając około 2 cm odstępu wzdłuż dłuższego boku ciasta. Ponownie zawijamy naszą roladę.

Tak przygotowaną roladę z kremem malinowym należy przechowywać w lodówce.

Tuż przed podaniem całe ciasto oprószamy obficie cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Pozostaw odpowiedź Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi

*