Dziś zapraszam Was na pyszną i lekką (bo bez majonezu) sałatkę ze słonecznikiem i pestkami dyni. Idealne połączenie, które na pewno posmakuje każdemu. Lekka kwaśność kiszonego ogórka (domowego – przepis znajdziecie tutaj), słodycz kukurydzy, chrupkość pestek słonecznika i dyni, jajko, jogurt i… pyszna sałatka gotowa. Spróbujcie.
Składniki:
- 3 jajka
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 większy kiszony ogórek (tu znajdziecie przepis na domowe kiszone ogórki)
- 2 łyżki pestek słonecznika prażonego z solą himalajską Radix-bis
- 1 łyżka łuskanych pestek polskiej dyni Radix-bis
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól himalajska do smaku
- czarny świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Do miski z jajkami dodajemy kukurydzę, pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, pestki słonecznika, pestki dyni, posiekany szczypior. Następnie dodajemy jogurt naturalny (nie za rzadki), całość doprawiamy solą himalajską i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy składniki łyżką, próbujemy (opcjonalnie doprawiamy). Wkładamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Smacznego
Bardzo apetyczna sałatka 🙂
Dziękuję 😀
Lubię takie szybkie, nieskomplikowane sałatki:)
😀