Konkurs na 3 urodziny bloga!

Konkurs na 3 urodziny bloga

Moi drodzy,

aż trudno uwierzyć, ale dziś mijają 3 lata od dnia, w którym postanowiłam założyć mój blog. Dla mnie, to naprawdę wyjątkowa data. Już 3 lata z niegasnącym zapałem i radością dzielę się z Wami moimi przepisami. Blog z roku na rok się powiększa. Poza przepisami znajdziecie na nim wiele recenzji, opinii, a także… konkursów! Dziś z okazji tej wyjątkowej rocznicy mam dla Was kolejny konkurs. Ale za nim napisze zasady chciałabym przede wszystkim podziękować Wam moi czytelnikom, że cały czas ze mną jesteście. Dziękuję za każdy komentarz, mail, miłe słowo, przesłane zdjęcie wypieku. Dziękuję, że wciąż mnie odwiedzacie, pieczecie i gotujecie z moich przepisów, dziękuję że z dnia na dzień z roku na rok jest Was coraz więcej. Dziękuję!

Konkurs na 3 urodziny bloga!

Z okazji 3 urodzin bloga przygotowałam dla Was wspaniały konkurs, w którym do wygrania są aż 3 nagrody. Sponsorem nagród jest sklep tarkaimiarka.pl Polecam Wam zapoznać się z pełną ofertą sklepu

tarka-i-miarka-logo-1487153093.jpg

Nagrody w konkursie:

1 miejsce: Kubek termiczny Dandy z silikonową pokrywką Cafe, 250 ml Sagaform

2 miejsce: Cukiernica z łyżeczką Bąble, biała Practic

3 miejsce: Szklanki Ibiza 310 ml, niskie 6 szt.

 

Zadanie konkursowe jest naprawdę proste:

 

Podziel się przepisem na ciasto, ciasteczka lub deser. Niech te 3 urodziny bloga „Słodkie okruszki” będą naprawdę słodkie 🙂

Odpowiedzi udziel w formie przepisu. Mile widziane będą zdjęcia, ale nie jest to warunek konieczny. Można zgłaszać przepisy na najróżniejsze ciasta, ciasteczka lub desery.

Zachęcam do udziału w konkursie 🙂

 

Regulamin konkursu:

  1. Zadanie konkursowe: „Podziel się przepisem na ciasto, ciasteczka lub deser. Niech te 3 urodziny bloga „Słodkie okruszki” będą naprawdę słodkie :)” Odpowiedzi udziel w formie przepisu. Mile widziane będą zdjęcia, ale nie jest to warunek konieczny. Można zgłaszać przepisy na najróżniejsze ciasta, ciasteczka lub desery.
  2. Odpowiedzi należy umieszczać pod tym wpisem lub pod wpisem konkursowym na fanpag’u na Facebook. Każda odpowiedź musi być podpisana imieniem lub nickiem i mailem (podanie maila kontaktowego jest obowiązkowe w celu późniejszego kontaktu). 
  3. Zdjęcie można zamieścić pod postem konkursowym na fanpag’u na Facebook lub przesłać na mail: matleen@gazeta.pl. Zdjęcia zostaną umieszczone w specjalnej galerii konkursowej utworzonej na fanpag’u na Facebook.
  4. Każda osoba może udzielić maksymalnie 5 odpowiedzi. Każdą należy umieścić w osobnym komentarzu.
  5. Nagrody:    1 miejsce: Kubek termiczny Dandy z silkonową pokrywką Cafe, 250 ml Sagaform

    2 miejsce: Cukiernica z łyżeczką Bąble, biała Practic

    3 miejsce: Szklanki Ibiza 310 ml, niskie 6 szt.

    Wygrywają 3 osoby (jedna osoba może wygrać jedną nagrodę)

  6. Sponsorem nagród jest sklep tarkaimiarka.pl Uwaga! Biorąc udział w konkursie polub fanpag sponsora
  7. Konkurs trwa od 13.01.2018 r. do 26.01.2018 r. (włącznie)
  8. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi do 3 dni po zakończeniu jego trwania. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni w osobnym poście na blogu (informacja pojawi się również na fanpag’u na Facebook). Wyboru zwycięzców dokonam osobiście. Wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji.  
  9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzcy proszeni są o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody  (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) na adres matleen@gazeta.pl. Jeśli wyłonione w konkursie osoby nie podadzą w terminie swoich danych do wysyłki, nagrodzona zostanie kolejna osoba.
    Dane te zostaną przekazane sponsorowi nagród w celu dokonania wysyłki. Nagrody będą wysyłane wyłącznie na terenie Polski.

*Dodatkowe informacje. Każdy uczestnik zwalnia serwis Facebook z odpowiedzialności za konkurs. Konkurs nie jest w żaden sposób sponsorowany, popierany, przeprowadzany przez serwis Facebook, ani z nim związany.

**aktualizacja regulaminu – z dnia 24.01 Konkurs przedłużony na prośbę czytelników

Zachęcam do udziału w konkursie

Print Friendly, PDF & Email

17 comments

  1. Natalia Kołodziejczyk says:

    Truskawkowa fantazja:)
    Bardzo proste ciasto składające się z biszkopta, domowej marmolady truskawkowej, masy mascarpone i świeżych truskawek. Pyszny a jaki prosty w wykonaniu. Pieczemy biszkopt.
    Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    niecała 1 szklanka mąki pszennej
    6 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
    Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.
    Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
    Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt.
    Masa mascarpone:
    Ubijamy zimną śmietanę 36 %, 200 ml i dodajemy w trakcie cukier puder (3/4 szklanki. Gdy jest już całkiem sztywna łyżką dodajemy serek mascarpone-małe opakowania około 200g. Marmolade jeśli mamy domową to wielki sukces i dodajemy taką a jeśli nie kupujemy gotową. Mając wszystkie składniki biszkopt dzielimy na 2 czesci. Smarujemy pierwsza warstwę marmoladą. Przykrywamy i smarujemy masą z mascarpone. Wykładamy truskawki. Część z nich zblendowalam i dodałam na wierzch w formie Muszu. Można również dodać osobno do kawałka placka. Smacznego:)

  2. Natalia Kołodziejczyk says:

    Murzynek w białym turbanie.
    Składniki:
    25 dag margaryny
    1/2 szklanki mleka lub wody
    mniej niż 2 szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    4 jaja
    2 szklanki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    400 ml śmietany 36%
    4 łyżki cukru pudru
    400 g serka mascarpone
    Przygotowanie:
    Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie masę gotować na małym ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Masę przestudzić.

    Po wystudzeniu dodać żółtka i wymieszać łyżką. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać i zmiksować przez chwilę do uzyskania gładkiej masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać.

    Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 24 – 25 cm i piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika). Przesadzić.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodawać
    powoli mascarpone. Następnie fantazyjnie ozdobić ciasto powstałą masą. Smacznego

  3. Natalia Kołodziejczyk says:

    Droźdzowe rogaliki z powidłami
    Składniki:
    4 szklanki mąki
    5 dkg drożdży
    200 g margaryny lub masła (użyłam pół na pół)
    200 ml gęstego jogurtu naturalnego
    3 żółtka
    4 łyżki cukru
    powidła jako nadzienie
    opcjonalnie cukier puder do posypania lub lukier do polania

    *** Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej utarte żółtka, margarynę (lub masło) oraz drożdże z jogurtem i wszystko zagniatamy na jednolite ciasto
    *** Ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Następnie dzielimy je na 8 części (tak jak się kroi tort) i na brzegu każdego nakładamy łyżeczkę dżemu lub kawałek czekolady. Zwijamy do środka aby powstał rogalik
    *** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na około 15 minut
    *** Następnie rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem od jajek, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy do uzyskania złotego koloru (piekłam z termoobiegiem około 20 minut)
    *** Po wystudzeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

  4. Agnieszka says:

    Podniebny ser z bezą i kremem
    Ciasto: 3 łyżki miodu 0,5 margaryny 1 szkl cukru 2 jaja 1 łyżeczka sody 0,5 szkl śmietany 0,5 przyprawy do piernika 1,5 łyżki kakao 50 dag mąki Masa makowa: 2 szkl maku Cukier do smaku 1/3 kostki margaryny Bakalie Olejek migdałowy do smaku 2 żółtka 2 łyżki miodu Kokos: 15 dag kokosu Cukier do smaku 10 dag margaryny Masa serowa: 0,5 kg sera 3 żółtka 2,5 dag margaryny 1 budyń śmietankowy 0,5 szkl cukru 1 galaretka cytrynowa ¼ szkl mleka Beza: 1 szkl białek 1 i ½ szkl cukru 10 dag maku 10 dag kokosu Masa mleczna: 1 szkl cukru 1 margaryna 1/3 szkl wody 2 szkl mleka w proszku Wykonanie: Masa makowa: Mak parzymy i mielimy dwa razy. Mak, cukier, olejek, bakalie, miód, margarynę prażymy do 15 minut. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka i wlewamy do masy makowej. Podgotowujemy chwilkę i wykładamy na ciasto. Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, dodajemy na końcu wiśnie i rodzynki według uznania. Pozostawiamy ciasto na 3 dni. Następnie wykładamy do dwóch foremek o wymiarze 25/36 i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach. Zimne ponczujemy. Beza: Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy mak i kokos. Mieszamy wykładamy do foremki 25/36 i pieczemy do 40 minut w 160 stopniach. Masa serowa: Margarynę rozpuszczamy. Mieszamy z zmielonym serem, cukrem i żółtkami. Gotujemy do 15 minut mieszając. W mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera, jeszcze chwilę gotujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 skzl wrzątku i mieszamy z serem. Odstawiamy by masa tężała po czym wykładamy na ciasto. Kokos: Margarynę roztapiamy z cukrem, wsypujemy kokos i chwilę dusimy. Wykładamy na ciasto. Masa mleczna: Cukier, wodę i margarynę zagotowujemy. Trochę studzimy i mieszamy z mlekiem w proszku . Przełożenie ciasta: Ciasto- mak- ciasto- kokos- masa serowa- beza- masa mleczna- kandyzowany ananas

  5. Agnieszka says:

    Serowy puszek

    Biszkopt jasny:

    3 jaja

    4 łyżki cukru

    2 łyżki mąki pszennej

    2 łyżki budyniu śmietankowego

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:

    3 jaja

    4 łyżki cukru

    2 łyżki mąki pszennej

    2 łyżki budyniu czekoladowego

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka kakao

    Wkładka serowa:

    1 kg zmielonego sera

    4 jajka

    125g margaryny

    1 szklanka cukru

    cukier waniliowy

    1 budyń waniliowy

    Masa Michałkowa:

    400 ml śmietanki 30%

    20 dag Michałków

    2 łyżki żelatyny

    Dodatkowo:

    Powidło

    Wykonanie:

    Biszkopt jasny i ciemny:

    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

    Masa Michałkowa:

    Śmietanę i cukierki umieścić w garnuszku z grubym dnem. Podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia cukierków, cały czas mieszając (nie doprowadzić do wrzenia ). Całość przecedzić przez sitko. Mieszankę schłodzić w lodówce. Następnego dnia ubić, do uzyskania gęstego kremu. Do śmietany wsypujemy odcedzone orzeszki i letnią żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzątku.

    Wkładka serowa:

    Do miski dać żółtka, margarynę, cukier, cukier waniliowy. Zmiksować. Dawać porcjami ser i proszek budyniowy. Wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Piec na blaszce 25/36 w 170°C ok. 50 min.

    Biszkopt jasny smarujemy go powidłem- masa Michałkowa- wkładka serowa- masa Michałkowa- biszkopt kakaowy- dekorujemy polewą czekoladową

  6. Agnieszka says:

    Gruszkowa piana
    Ciasto: 50 dag mąki 30 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 15 dag cukru pudru Krem: 3 budynie 1 słoik gruszek w syropie Słoik wiśni Cukier do smaku Śmietana cynamonowa: 1 serek mascarpone 2 śmietanki 1 szkl cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka cynamonu ¼ szkl wrzątku Wykonanie: Ciasto: Masło z cukrem pudrem i żółtkami ucieramy i mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy i dajemy na godzinę do lodówki. Ciasto wykładamy na formę o wymiarze 25/36 i na nim układamy pokrojone gruszki i wiśnie. Całość zalewamy ciepłym budyniem. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Krem: Na 1 litrze soku z gruszek gotujemy budynie. Mieszamy z cukrem do smaku. Śmietana cynamonowa: Śmietankę ubijamy pod koniec wsypujemy cukier pudrem i serek mascarpone chwilkę miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i letnią mieszamy z ubitą śmietaną. Na końcu łyżka wmieszajmy cynamon. Śmietanę wyłóżmy na zimny placek. Posypmy różowym kokosem. Och co za wspaniałe ciasto! Polecam z gruszkami i tą śmietaną o smaku cynamonu.

  7. Agnieszka says:

    Miodowe z jagodową chmurką
    Ciasto: 3 szkl mąki ¾ szkl cukru 3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody 2 jaja 22 dag margaryny Krem: 4 budynie śmietankowe 20 dag cukru 11 dag margaryny 1 litr mleka Jagodowa piana: 4 łyżki konfitury jagodowej 660 ml śmietanki 2 galaretki truskawkowe 0,5 szkl wrzątku Masa kajmakowa: 1 kajmak 0,5 margaryny Dodatkowo: Herbatniki Wykonanie: Ciasto: Z mąki, margaryny, miodu, sody, jajek, cukru zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części i pieczemy trzy placki na foremce o wymiarze 25/36 każdy około 15 minut. Krem: W niedużej ilości mleka mieszamy budyń pozostałe zagotowujemy wraz z cukrem i margaryną. Na gotujące wlewamy budyń i gotujemy do gęstości gorącym przekładamy placki. Masa kajmakowa: Margarynę ucieramy z kajmakiem i dajemy na wierzch ciasta, a na niej układamy herbatniki. Jagodowa piana: Śmietankę ubijamy i mieszamy z tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi we wrzątku. Na końcu mieszamy z konfiturą. Wykładamy na herbatniki. Wierzch można posmarować konfiturą jagodową i potrzepać delikatnie kokosem.
    Moje ulubione smaki,polecam.

  8. Agnieszka says:

    Kokosowiec ze śmietaną
    Ciasto miodowe: 30 dag mąki 1 jajo 10 dag cukru 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka sody 15 dag margaryny 2 łyżki miodu Masa kokosowa: 2 szkl mleka 10 dag wiórek kokosowych 15 dag masła 2/3 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¼ szkl mąki pszennej Śmietanka: 600 ml śmietanki 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka kajmaku Masa kajmakowa: 1 kajmak 15 dag masła Wykonanie: Ciasto miodowe: Podane składniki zagniatamy ze sobą i pieczemy dwa placki na blaszce o wymiarze 25/36 w 180 stopniach. Masa kokosowa: W jednej szklance mleka gotujmy cukier i wiórki kokosowe. W pozostałym mleku rozmieszajmy mąki i wlejmy na gotujące się mleko. Gotujmy do gęstości, po czym utrzyjmy z masłem. Śmietanka: Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z lekko tężejącymi galaretkami pomarańczowymi rozpuszczonymi w 1 szklance wrzątku. Na końcu łyżką wmieszajmy kajmak. Masa kajmakowa: Masło ucieramy i łączymy z kajmakiem. Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe- masa kokosowa- Ciasto miodowe- masa kajmakowa- herbatniki- lekko smarujemy masą kajmakową- śmietanka- dekoracja Wspaniałe ciasto, miękkie, puszyste, słodkie i rewelacyjne!

  9. Edyta H. says:

    Tort z różami

    Biszkopt:
    – 5 jajek
    – 130g mąki tortowej
    – 130g cukru
    – 50g mąki ziemniaczanej

    Nasączenie:
    – 150g truskawek, umytych i obranych
    – 10 łyżek wody
    Truskawki umyć i obrać. Dodać wodę. Wszystko zblendować.

    Krem z truskawkami:
    – 400g śmietany kremówki 36 %
    – 200g serka macsarpone
    – 800g truskawek
    – 4-5 łyżek cukru pudru

    Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Serek mascarpone wymieszać z bitą śmietaną (jeżeli serek jest bardzo gęsty wcześniej należy go wymieszać z 2 łyżkami ubitej śmietany).
    Truskawki pokroić w drobną kostkę.

    Dekoracja:
    – 600g śmietany kremówki 36 %
    – 200g serka macsarpone
    – 7 łyżek cukru pudru
    – różowy barwnik

    Składanie tortu:

    Wystudzony biszkopt przeciąć na 3 blaty. Pierwszą część kładziemy na tortownicy i nasączamy. Smarujemy 1/3 kremu, wykładamy połowę truskawek. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy, kładziemy 1/3 kremu i pozostałe truskawki. Na koniec nakładamy ostatni blat, który nasączamy. Całość tortu smarujemy kremem.

    Dekoracja:
    Przygotowany do dekoracji krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy odrobinę różowego barwnika (na czubek łyżeczki, jeśli zależy nam na bardziej pastelowym kolorze kremu. Róże wykonujemy na torcie przy pomocy tylko dekoracyjnej M1 (Wilton). Dekorację zaczynamy od dołu, jeden kwiat obok drugiego. Następnie wykonujemy drugi rząd róż. Na końcu zdobimy wierzch tortu. Staramy się, aby róże do siebie przylegały. Jeśli jednak zdarzy się pusta przestrzeń możemy ją bez problemu zapełnić wzorkiem z tej samej tylki robiąc małą „gwiazdkę”.

    Smacznego 🙂

  10. Edyta H. says:

    Tort – rabatka kwiatowa

    Składniki:
    BISZKOPT:
    – 5 jajek
    – 1/3 szklanki oleju
    – 200g szpinaku (rozmrożonego)
    – 200 g cukru
    – 30 g mąki ziemniaczanej
    – 130g mąki pszennej
    – łyżeczka proszku do pieczenia
    – skórka otarta z 1 cytryny

    MASA ŚMIETANOWA:
    – 200g mascarpone
    – 300g kremówki 36%
    – 3 łyżki cukru pudru

    MASA OWOCOWA:
    – 1 puszka brzoskwiń w syropie (850ml)
    – 200 ml syropu z brzoskwiń
    – 3 owoce kiwi
    – 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    – 2 łyżki likieru brzoskwiniowego

    DODATKOWO:
    – paluszki naturalne (bez soli)
    – zielony lukier
    – kolorowe stokrotki i listki (z opłatka)
    – ciasteczka – rurki
    – dżem brzoskwiniowy/kiwi do posmarowania boków tortu

    Wykonanie:
    Szpinak odcedzamy na sitku, przyciskając go łyżką.
    W misce ubijamy białka z 50g cukru, aż do powstania sztywnej piany.
    W osobnym naczyniu ucieramy żółtka ze 100g cukru i skórką cytrynową. Dodajemy olej i szpinak. Delikatnie miksujemy.
    Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Wsypujemy do masy szpinakowej i po woli miksujemy.
    Ubite białka łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy.
    Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko samo dno). Pieczemy przez ok. 50 min.
    Wystudzony biszkopt kroimy na pół tak, aby powstały dwa blaty. Dolną część umieszczamy w tortownicy.

    Brzoskwinie odsączamy na sicie. Odlewamy 200 ml syropu. Kiwi obieramy i kroimy na kawałki. Tak samo postępujemy z brzoskwiniami.
    Syrop brzoskwiniowy i likier wlewamy do garnka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozprowadzamy ją w płynie. Wymieszane składniki podgrzewamy i mieszamy do zagotowania (tak jak kisiel). Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
    Po tym czasie wykładamy masę na biszkopt i pozostawiamy do stężenia.

    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łączymy z serkiem mascarpone. Masę wykładamy na owoce. Resztę pozostawiamy do posmarowania wierzchu tortu.

    Z pozostałego biszkoptu odcinamy skórkę i rozkruszamy miękką część. Zielonym biszkoptem posypujemy masę śmietanową. Dzięki temu utworzymy trawkę.

    Paluszki zanurzamy w lukrze tak, aby były nim pokryte z każdej strony. Przyklejamy stokrotki i listki. Pozostawiamy do wyschnięcia w pozycji poziomej (np. opierając na dwóch wykałaczkach).
    Boki tortu smarujemy dżemem i obkładamy rurkami. Gotowe stokrotki „wbijamy” w trawkę. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 3h.

  11. Edyta H. says:

    Tort śmietankowo-truskawkowy

    Składniki
    Biszkopt:
    4 jajka
    2 białka
     0,5 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 36%
    500 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    500 g truskawek
    200 ml kompotu truskawkowego (lub ponczu z wody, soku z cytryny i cukru))
    różowy barwnik w proszku
    zielony cukier do dekoracji

    Przygotowanie:

    Ucieramy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta i delikatnie łączymy. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dnie). Biszkopt pieczemy w temp. 170°C przez ok. 25 min. Gdy ciasto przestygnie należy je przekroić na trzy części. Każdą z nich nasączamy kompotem truskawkowym lub ponczem. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/4 masy do dekoracji (w tym ok. 5 łyżek  kremu przekładamy do miseczki i łączymy z różowym barwnikiem). Do pozostałej części dodajemy pokrojone na kawałeczki truskawki i delikatnie mieszamy. Przekładamy biszkoptowe spody masą. Gotowy tort dekorujemy białym kremem. Na wierzchu tworzymy róże za pomocą szprycy z odpowiednią końcówką oraz układamy truskawki. Krawędzie obsypujemy zielonym cukrem.

  12. Edyta H. says:

    TĘCZOWY SERNIK NA ZIMNO

    Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):

    – opakowanie okrągłych biszkoptów,
    – 800g waniliowego serka homogenizowanego,
    – 200g śmietany kremówki (36%)
    – 4-5 łyżek cukru pudru,
    – 5 łyżeczek żelatyny,
    – galaretki-po pół proszku z każdego opakowania- w kolorach: żółtym, pomarańczowym, czerwonym, fioletowym, niebieskim, zielonym
    – owoce (wybór uzależniamy od występowania owoców w danej porze roku): jeżyny (lub fioletowe winogrona)-, jagody (borówki), białe winogrona, banan, morele, truskawki (wiśnie np. z kompotu)

    Wykonanie:

    Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy na niej biszkopty.

    Myjemy owoce i wysuszamy je. Truskawki kroimy na plasterki. Podobnie postępujemy z bananem, który skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Morele dzielimy na połówki.

    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Wsypujemy cukier puder i miksujemy partiami dodając serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy przestygnie wlewamy ją do masy. Całość miksujemy. Gotową masę wylewamy na biszkopty.

    Sernik „dzielimy” na 6 części. Delikatnie zaznaczamy je nożem na serowej masie. Odpowiednio układamy owoce lekko je wciskając. Sernik wkładamy do lodówki, aby stężał.

    Po tym czasie (ok. 2h) część z bananami odgradzam od reszty delikatnie wciskając w sernik cieniutki plastikowy pasek-separator* (zgięty na kształt litery V oraz posmarowany masłem). Następnie wylewam tężejącą żółtą galaretkę** sporządzoną w 125 ml gorącej wody. Sernik wstawiam do lodówki. Gdy galaretka stężeje wyjmuję separator, wkładam do części z winogronami i wlewam zieloną galaretkę. Po stężeniu tej galaretki wkładam separator do części z morelami i wlewam pomarańczową galaretkę. Na tym etapie w serniku mamy już gotowe trzy galaretki, które oddzielone są od siebie pustymi przestrzeniami. Miejsca te kolejno wypełniamy pozostałymi galaretkami. Separator nie będzie nam już potrzebny, ponieważ funkcję „oddzielającą” pełnią stężałe wcześniej galaretki. Ewentualnie, dla pewności, można użyć krótkiego paseczka i delikatnie wcisnąć go w sernik w miejscu łączenia się dwóch galaretek.

  13. Anna says:

    Kruche rogaliki

    Składniki : (tylko 3 tak jak 3 urodziny ☺)
    – 1,5 szklanki mąki
    – 1 margaryna
    – 0,5 szklanki piwa
    Nadzienie: dowolne, najlepiej marmolada

    Ugnieść ciasto z wymienionych składników, rozwałkować, wykroić trójkąty, nałożyć nadzienie, uformować rogaliki i wyłożyć na blachę.
    Dodatkowo można posmarować wierzch rogalików roztrzepanym jajkiem. Piec 20-25 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego ☺

    • Magdalena says:

      Dzień dobry, zgodnie z regulaminem wyniki muszą się pojawić najpóźniej dzisiaj. Proszę jeszcze o chwilę cierpliwości, zgłoszeń było naprawdę dużo i wybór nie jest łatwy.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

*