Imprezowe krokiety z tortilli

Imprezowe krokiety z tortilli Dziś mam dla Was pyszny i szybki sposób na imprezowe krokiety z tortilli. Tak, tak dobrze czytacie. Na pomysł wpadłam jakiś czas temu, gdy goście niespodziewanie zapukali do moich drzwi. W domu nie miałam mleka, ani mąki. Ale za to miałam aż dwa opakowania tortilli i sporą ilość pieczarek. W kilka chwil powstały pyszne krokiety z tortilli, które po dziś dzień cieszą się u nas popularnością. Podaję je zarówno na imprezach, jak i od tak gdy mamy ochotę na ala krokiety na obiad 😉 Mój mąż je uwielbia. No cóż… chrupiące, szybkie w przygotowaniu, z lekko ciągnącym serem i kiełbasą. Jak tu ich nie lubić. Polecam i Wam takie imprezowe krokiety z tortilli.

Składniki:

  • 2 placki pszennej tortilli
  • około 300 g pieczarek
  • 1 kiełbasa śląska z szynki Maestro Henryk Kania
  • pół cebuli lub 2 pełne łyżki suszonej cebuli w płatkach
  • pieprz i sól do smaku
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 4 plastry żółtego sera (wybierzcie taki, który ładnie się topi)
  • bułka tarta do obtoczenia krokietów
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle z drobno posiekaną cebulą (ja dziś użyłam suszonej cebuli w płatkach, dodałam ją do farszu dopiero na sam koniec), doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę smażymy.

Szykujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajko, doprawiamy je solą i pieprzem i mieszamy całość widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą.

Na środek każdego placka układamy po dwa plasterki żółtego sera (obok siebie). Na pas z żółtego sera nakładamy nasz farsz. Tortille ostrożnie rolujemy. Odcinamy końcówki i przekrawamy każdy rulon na pół.

Nasze a la krokiety maczamy z obu stron w jajku z przyprawami, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy od razu.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz

*