Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka)

Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) (1)Dziś polecam Wam pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) idealnie smakuje w towarzystwie ziemniaków, klusek, makaronów, najróżniejszych surówek, a nawet samego chleba 😉 Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt pyszny 😉 U mnie taki gulasz znika bardzo szybko. Pamiętajcie tylko – próbujcie i jeszcze raz próbujcie. Przyprawy są najważniejsze i należy je dostosować do własnych upodobań. Smacznego 🙂

Składniki:

Przygotowanie:

Ważne! Całość smażymy i dusimy na mniejszym ogniu. I… próbujcie – przyprawy są najważniejsze i należy je dostosować do własnych upodobań, ilość podana jest orientacyjnie.

Cebulę drobno kroimy. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy w kostkę. W garnku lub patelni rozpuszczamy margarynę, podsmażamy przez chwilę cebulę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Smażymy chwilę, lekko mieszając.

Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) (3)

Następnie dodajemy pokrojone piersi kurczaka, doprawiamy solą ziołową. Mięso podsmażamy około 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) (4)

Następnie doprawiamy całość ziołowym pieprzem i przyprawą do kurczaka, dolewamy około 1/3 szklankę wody, dodajemy zmielone liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy i dusimy całość do miękkości mięsa. Co jakiś czas warto sprawdzić gulasz, lekko przemieszać lub dodać w razie potrzeby niewielką ilość wody.

Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) (5)

W 3/4 szklanki wody rozpuszczamy (mieszamy dokładnie) mąkę ziemniaczaną. Gdy mięso nabierze odpowiedniej miękkości dolewamy nasz „zagęszczacz”, doprawiamy czarnym mielonym pieprzem i niewielką ilością soli himalajskiej, mieszamy (próbujemy smak). Gotujemy (dusimy) pod przykryciem na mniejszym ogniu jeszcze około 15 minut. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy.

Gulasz z pieczarkami (z piersi kurczaka) (2)

Smacznego

 

Print Friendly

One comment

Dodaj komentarz


*