Grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym

Grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym.  Wolne dni staramy się spędzać całą rodziną na świeżym powietrzu. A że sezon grillowy w pełni, często spędzamy je na działce. Kiełbasa, szaszłyki i… pyszna grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym. Idealnie 🙂 Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej bagietki, to polecam. Prosto i smacznie. Można wykorzystać zarówno domowe, jak i kupne pieczywo. Spróbujcie.

Składniki:

  • 1 bagietka (domowa lub kupna)
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • większa szczypta suszonej pietruszki

Dodatkowo:

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy miękkie masło z większą szczyptą suszonej pietruszki i startymi ząbkami czosnku (czosnek można też przecisnąć przez praskę).

Bagietkę kroimy na grubsze kromki (moja była dość długa więc nie użyłam całej). Każdą kromkę smarujemy z obu stron masełkiem czosnkowym (poza początkiem i końcówką, te części smarujemy tylko z jednej strony), układamy na folii aluminiowej składając ze sobą. Zawijamy całość w folię.

Tak przygotowaną bagietkę wkładamy na grilla. Grillujemy po kilkanaście minut z obu stron. Kromeczki powinny ładnie nasiąknąć masełkiem czosnkowym, być miękkie w środku i lekko chrupkie z zewnątrz.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Dodaj komentarz

*