Jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu – fasolka szparagowa z bułką tartą. Nie wiem jak Wy, ale ja i moja rodzina wprost za nią przepadamy. Idealnie pasuje do tradycyjnych panierowanych kotletów z piersi kurczaka lub mielonych. Polecam ją również w towarzystwie domowego gyrosa. Pyszny dodatek, choć lubię ją również zjeść od tak 😉
Przepis dodaję do akcji na Facebook „Błyskawiczne piątki”.
Składniki:
- około 80 g fasoli szparagowej
- 3/4 łyżki soli
- szczypta cukru
- 1/2 kostki margaryny
- około 1/2 szklanki bułki tartej
Ilości podane w przepisie są orientacyjne.
Przygotowanie:
Z fasolki odcinamy końcówki. Gotujemy ją w osolonej wodzie ze szczyptą cukru do miękkości (około 20 minut, czas zależy od ilości i rodzaju fasolki).
Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (margarynę lub masło). Następnie wsypujemy powoli bułkę tartą, mieszamy całość drewnianą łyżką, podsmażamy chwilę.
Odcedzoną fasolkę mieszamy z bułką. Podajemy jako dodatek do głównego dania lub samodzielnie.
Tak samo przygotowujemy zarówno fasolkę żółtą, jak i zieloną.
Smacznego
moja ulubiona !
Moja również 🙂
Znana i dobra, niezawodna. Pyszna jest tak podana fasolka szparagowa. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu 🙂
Wzajemnie – miłego weekendu 🙂
Ja po prostu kocham taką fasolkę 🙂
😀