Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na zdrowe lody domowe, które przygotujecie w kilka chwil. Wystarczy, że dzień wcześniej włożycie do zamrażalnika pokrojonego w plastry banana. A następnego dnia możecie przygotować pyszne egzotyczne pucharki lodowe. Kilka składników, minimum pracy, a efekt doskonały. Spróbujcie, takie lody to samo zdrowie.
Egzotyczne pucharki lodowe. Zdrowe lody domowe – przepis i pomysł własny
Egzotyczne pucharki lodowe
2016-04-26 16:39:30
Nutrition Facts
Serving Size
407g
Amount Per Serving
Calories 333
Calories from Fat 13
% Daily Value *
Total Fat 2g
2%
Saturated Fat 0g
2%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 1g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 6mg
0%
Total Carbohydrates 84g
28%
Dietary Fiber 11g
44%
Sugars 46g
Protein 4g
Vitamin A
6%
Vitamin C
204%
Calcium
5%
Iron
6%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 2 porcje)
- 2 łyżki mleczka kokosowego light
- 1 1/2 kiwi
- 1 1/2 średniego banana*
- 1 łyżeczka oleju lnianego OLEOFARM
- 2 czubate łyżki musli tropikalnego + na wierzch (około 1/2 łyżki)**
- 1 mandarynka
- 1-2 łyżeczki wiórków kokosowych
- opcjonalnie 6 jagód lub borówek
- * uwaga! banany wcześniej mrozimy
- ** gotowe musli crunchy z papają, ananasem i bananem lub tradycyjne musli + suszone kawałki banana i ananasa (całość rozdrobnione w blenderze)
Przygotowanie
- Dzień wcześniej (najlepiej na noc) obieramy banany i kroimy w plastry. Następnie wkładamy do zamrażalnika.
- Bezpośrednio przed przygotowaniem deseru banany wyciągamy z zamrażalnika.
- Do misy blendera (z dobrymi nożami) wkładamy zamrożone plastry banana, obrane i pokrojone kiwi. Dodajemy 2 łyżki mleczka kokosowego light oraz łyżeczkę oleju lnianego. Na koniec wsypujemy 2 czubate łyżki musli tropikalnego. Całość miksujemy krótko do połączenia składników.
- Owocowo-kokosowe lody wykładamy łyżką do przygotowanych pucharków. Na wierch układamy mandarynki oraz plasterek (lub więcej) kiwi. Wierzch deseru posypujemy tropikalnym musli oraz wiórkami kokosowymi. Opcjonalnie możemy dodać kilka owoców jagodowych.
- Podajemy od razu.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/