Dyniowy omlet z cynamonowym jabłkiem (na mące ryżowej)

dyniowy-omlet-z-cynamonowym-jablkiem-na-mace-ryzowej-1Uwielbiam omlety. Jesienią stawiam na dyniowe smaki, dlatego dziś zapraszam Was na dyniowy omlet z cynamonowym jabłkiem (na mące ryżowej). Pyszna, sycąca i zdrowsza wersja tracyjnego śniadania. Nic tylko jeść. A te kolory i smaki, to taka mała jesień na talerzu 😉 Taki dyniowy omlet z cynamonowym jabłkiem doskonale umili Wam zarówno śniadania, jak i kolacje. Spróbujcie.

Składniki:

  • 4 łyżki piure z dyni
  • 3 1/2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 jajka klasy M
  • szczypta sody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 małe jabłko
  • 1 słodka mandarynka
  • odrobina oleju (patelnię smarujemy cienką warstwą oleju przy pomocy pędzelka)

Przygotowanie:

Do jednej miseczki wbijamy białka, które następnie ubijamy. Ja robię do ręcznie, piana z białek nie musi być sztywna, ale powinna być biała i puszysta.

W drugiej miseczce mieszamy żółtka z piure z dyni i łyżeczką miodu. Po czym dodajemy cynamon i szczyptę sody, znów mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę ryżową i dokładnie mieszamy składniki.

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy dyniowej, mieszamy.

Do tak przygotowanej masy dyniowo-jabłkowej dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną cienką warstwą oleju (za pomocą pędzelka) wlewamy naszą masę. Omlet smażymy na minimalnym ogniu. Gdy masa zacznie się ścinać przykrywamy na chwilę omlet pokrywką, aby ściąć delikatnie masę z wierzchu. Po czym obracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze dosłownie przez 30 sekund. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Omlet podajemy od razu.

Propozycja podania: Omlet kroimy w trójkąty, na każdy układamy kawałek świeżej mandarynki. Każdą porcję można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

dyniowy-omlet-z-cynamonowym-jablkiem-na-mace-ryzowej-2

dyniowy-omlet-z-cynamonowym-jablkiem-na-mace-ryzowej-3

Smacznego

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*