Deser z cytrynowym mascarpone i lodami

Deser z cytrynowym mascarpone i lodami (1)

Dziś zapraszam Was na pyszny deser z cytrynowym mascarpone i lodami. Całość oblałam czekoladowym sosem, a dla przełamania smaku deser podałam ze słonawą kruszoną z krakersów od Cukry Nyskie. Moje dzieci uwielbiają te ciasteczka od tak. Chwila i cała paczuszka znika w ich buziach 😉 Ja również często zajadam się nimi solo lub dodaję do najróżniejszych deserów. Polecam! A wracając do deseru… warto uprzyjemnić sobie tak chwilę. Mówię Wam, po prostu niebo na talerzu 😉 Spróbujcie.

Deser z cytrynowym mascarpone i lodami (2)

Składniki:

  • 125 mascarpone
  • 1/2 większej cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru (u mnie trzcinowy)
  • kilka małych solonych krakersów – u mnie od Cukry Nyskie
  • gałka lodów waniliowych
  • sos czekoladowy

Przygotowanie:

Do miski przekładamy schłodzony ser mascarpone, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny i łyżkę cukru pudru, miksujemy. Próbujemy smak (nie może być on mdły, ma być wyraźnie cytrynowy). Na talerz, na którym podamy deser rozkruszamy solone krakersy. Następnie na takiej a la kruszonce układamy gałkę lodów oraz gałkę naszego cytrynowego mascarpone. Całość polewamy sosem czekoladowym, a pomiędzy gałki wbijamy 1 całego krakersa. Podajemy od razu.

Smacznego

 

Print Friendly

Dodaj komentarz


*