Ciasto piernikowe w łaty

Ciasto piernikowe w łaty Dziś polecam Wam pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasto piernikowe w łaty. U mnie oblane porcją mlecznej belgijskiej czekolady z czekoladowymi chrupkimi kuleczkami. Ciasto, to bardzo często przygotowuję na różne spotkania, przyjęcie i święta. Ostatnio piekłam kilka sztuk na przyjęcie dla znajomej.

Takie ciasto można w prosty i szybki sposób przewieźć w dowolne miejsce. Ja pakuję je w specjalne pudełka na ciasta i torty – duży wybór znajdziecie na RADPAK: https://radpak.eu/pudelka-na-ciasta-i-torty/ Zawsze w domu mam kilkanaście różnych pudełek, od tych na torty, normalne ciasta, do tych na muffinki. Polecam Wam zaopatrzyć się w takie pudełka przed świętami. Dzięki nim bez problemu przewieziecie każdy wypiek, a nawet możecie przygotować coś w ramach prezentu. Kawałki różnych ciast lub babeczki z porcją kremu wspaniale prezentują się w małych kolorowych pudełkach z okienkiem. Dzisiejsze ciasto możecie zapakować w całości lub pokroić na kawałki. Polecam!

 

Składniki: (forma 18×28 lub 23×23 i podobne, ciasto na małą blaszkę)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka klasy M
  • niepełna szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego

Do podanie:

  • u mnie rozpuszczona mleczna belgijska czekolada i chrupiące kuleczki czekoladowe (możecie użyć innej polewy lub lukru)

Przygotowanie:

Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na ciasto (18×28 lub 23×23 i podobne) smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną (formę można również wyłożyć papierem do pieczenia).

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy olej. Dokładnie miksujemy składniki. Następnie dodajemy aromat pomarańczowy i mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy na mniejszych obrotach tylko do połączenia składników.

Mniej więcej połowę masy (można odłożyć ciut więcej) przekładamy do drugiej miski. Dodajemy do niej łyżkę ciemnego kakao i płaską łyżkę przyprawy do piernika. Miksujemy tylko do połączenia składników.

Do przygotowanej formy wykładamy na przemian łyżkę jasnej masy i łyżkę ciemnej, aż do wyczerpania składników. Pod koniec można delikatnie pomieszać masy patyczkiem do szaszłyków.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Przestudzone ciasto polewamy polewą, czekoladą lub lukrem. U mnie rozpuszczona mleczna belgijska czekolada, a na wierzchu czekoladowe chrupiące kuleczki.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

9 comments

    • Magdalena says:

      Pani Karolino,
      to na pewno nie jest „zebra”. Zebrę przygotowuje się wyłącznie z dodatkiem kakao, dodaje się do niej wodę gazowaną i zupełnie inne proporcje pozostałych składników, pomijając już klasyczny wygląd (paski) cista.
      Tu znajdzie Pani chociażby przyprawę do piernika, w której we wspomnianym przez Panią cieście nie ma. I stąd nazwa „ciasto w piernikowe w łaty” 🙂
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

*