Zapiekany chleb z żółtym serem – HIT każdej imprezy!

Zapiekany chleb z serem i masłem czosnkowym

Zapiekany chleb z żółtym serem – HIT każdej imprezy!

Szukacie pysznych i prostych przepisów, które sprawdzą się na spotkaniach z rodziną, przyjaciółmi, a nawet na grillu. Dziś mam dla Was jeden z nich. HIT każdej naszej imprezy i wspólnego grillowania. Zapiekany chleb z żółtym serem. Prosty w przygotowaniu i niebywale pyszny. Korzystając z tego przepisu w kilka chwil zmienicie zwykły bochenek chleba w imprezową przekąskę, która kusi smakiem i wyglądem. Chrupiące pieczywo z rozpływającym się w ustach serem i masełkiem czosnkowym. Nic tylko prosić o dokładkę. Przepis jest naprawdę prosty. Przygotujecie go z minimalnej ilości składników. Tu podstawą smaku jest dobrej jakości ser. Tu on sprawia, że inne dodatki są zbędne. Ja sięgnęłam po Rycki Koneser. Ser, który pokochała cała nasza rodzina. Prosty, naturalny skład i wyjątkowy smak. 

Dlaczego ser Rycki Koneser?

W przepisach z minimalną ilością składników warto sięgać po produkty z wyraźnym naturalnym smakiem. Taki właśnie jest ser Rycki Koneser. Rycki Koneser z serii o prostym składzie to ser dedykowany osobom poszukującym wyjątkowych walorów smakowych. Powstał z 3 składników — mleko, sól oraz kultury bakterii. Jest serem dłużej dojrzewającym (minimum 5 tygodni) typu szwajcarskiego o łagodnym zapachu i ostrzejszym smaku oraz dużych owalnych oczkach. Ser Koneser to nazwa sera która zobowiązuje – niepowtarzalny smak. Taki ser dodaje smaku każdej, nawet najprostszej potrawie. W połączeniu z czosnkowym masłem stworzył duet doskonały. Dzięki niemu zapiekany chleb wyszedł jeszcze smaczniejszy. Znajomi i rodzina byli zachwyceni. Polecam sery i inne produkty ze Spółdzielni Mleczarskiej w Rykach, np.nowość producenta – Rycki Tarty Mix w wygodnym opakowaniu typu otwórz-zamknij. Tu smak i jakość to podstawa. Z takimi produktami można stworzyć wiele pysznych dań, które będą prawdziwą ucztą. Przykładów szukajcie na kanale “Ryckie sery od kuchni”:

https://www.youtube.com/watch?v=va7yWThER_g&list=PL_mXhkXiuTjKYNpR_yJCzNaFPQDJRlkLh

Przepis na zapiekany chleb z żółtym serem

Przepis na zapiekany chleb z żółtym serem jest niezwykle prosty. Poradzi sobie z nim każdy. Minimalna ilość składników, kilka minut przygotowań i już można podawać tą niezwykłą przekąskę na stół. Zapiekany chleb z żółtym serem może stanowić dodatek do innych dań, np. grillowanych mięs. Jest też świetny jako samodzielny posiłek. Na życzenie męża często go też robię na weekendowe śniadania lub wcześniejsze kolacje. Ten nadziewany chleb nigdy się nie nudzi. Polecam i wam.

Składniki:

  • 1 mały bochenek chleba
  • 5 plasterków żółtego sera Rycki Koneser z serii o prostym składzie
  • 2 pełne łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła Ryckie Exclusive 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotowujemy składniki i ostry nóż.

Chleb nacinamy ostrym nożem w kratkę. Nacięcia powinny być głębokie, jednak należy uważać, by nie przeciąć chleba do końca.

Ser żółty Rycki Koneser kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki. Masło przekładamy do drugiej miseczki. Lekko je podgrzewamy. Do masła dodajemy obrany i starty na tarce czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

W nacięcia w chlebie nakładamy najpierw nasze masło czosnkowe, a następnie pokrojony ser. Wierzch można posmarować resztą masła. 

Tak przygotowany chleb układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Chlebem zapiekamy do ładnego stopienia sera, około 10 minut (obserwujemy nasz chleb).

Wyjmujemy i podajemy od razu. Tak przygotowany zapiekany chleb z serem można jeść jeszcze ciepły, gdy się przyjemnie ciągnie lub zajadać się z nim na zimno, wówczas jest równie pyszny.

Smacznego

*wpis powstał we współpracy z  Spółdzielnią Mleczarską w Rykach






Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Dodaj komentarz