Dziś przedstawiam Wam mój pomysł (przepis) na zapiekany ryżowo-jabłkowy deser z cynamonem. Nie jest, to tradycyjne podejście do tej znanej i powszechnie lubianej potrawy. Bardzo lubię ryż z jabłkiem, czy to z piekarnika czy też z patelni. Ale czasem nie mam czasu na przygotowanie nawet tak prostego dania. Dlatego pomyślałam, aby zamienić tradycyjny przepis na coś szybszego, ale równie smacznego. Z pomocą przyszły mi moje ukochane płatki ryżowe. Taki zapiekany ryżowo-jabłkowy deser z cynamonem na płatkach ryżowych jest naprawdę pyszny. Sprawdzi się idealnie jako małe słodkie „co nie co”, ale też i w formie śniadania. Spróbujcie, zachęcam.
Zapiekany ryżowo-jabłkowy deser z cynamonem
2016-04-21 00:24:31
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
- Składniki: (dla 1 osoby)
- 1/2 szklanki mleka
- 9 łyżek płatków ryżowych
- 1 jabłko
- duża szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
- Przygotowujemy 1/2 szklanki gorącego mleka (ja podgrzałam swoje w mikrofalówce, ale możecie zrobić to tradycyjnie).
- Przygotowujemy naczynie do zapiekania. Wsypujemy do niego płatki ryżowe, zalewamy gorącym mlekiem. Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach jabłko. Całość posypujemy dużą szczyptą cynamonu.
- Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy 20 minut. Podajemy ciepłe.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Lubię taki deser robić sobie czasami na piątkowy słodki obiad:)
?