Smażone ziemniaczki z serem, koperkiem i przyprawami Proste, pyszne, szybkie w przygotowaniu. To jeden z pomysłów, który wykorzystuję najczęściej, gdy zostaną mi ugotowane ziemniaki z obiadu, a akurat tego dnia nie mamy ochoty na sałatkę lub inne dania, w których można je zużyć. Spróbujcie takich smażonych ziemniaczków z serem, koperkiem i przyprawami. Smacznie, prosto i oszczędnie 😉
Składniki: (ilości orientacyjne, zależą od ilości ziemniaków)
- około 3 ugotowane wcześniej ziemniaki (ilość można zwiększyć/zmniejszyć)
- około 2 łyżki oleju rzepakowego – u mnie Woj-len
- szczypta suszonej bazylii
- słodka czerwona papryka (około łyżeczki)
- mała szczypta granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- kawałek żółtego sera
- łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy np. w ćwiartki lub większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, powinien tylko pokryć delikatnie dno. Układamy nasze ziemniaki. Posypujemy po wierzchu słodką czerwoną papryką, doprawiamy granulowanym czosnkiem, suszoną bazylią, solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość smażymy na większym ogniu, co jakiś czas delikatnie obracając ziemniaki, aby były chrupiące z każdej strony. Pod koniec smażenia posypujemy ziemniaki startym żółtym serem i posiekanym koperkiem. Zostawiamy na chwilę, aby ser się stopił. Ściągamy patelnię z ognia i od razu podajemy.
Smacznego