Mini bułeczki nadziewane polędwicą i żółtym serem

Mini bułeczki nadziewane polędwicą i żółtym serem Dziś mam dla Was przepis na pyszne mini bułeczki nadziane polędwicą i żółtym serem. Można je przygotować na przyjęcie, rodzinne spotkanie, kolację, obiad lub w trasę. Bułeczki wyśmienicie smakują same, w towarzystwie kubka czerwonego barszczu lub z domowym sosem czosnkowym.

Nadziewane bułeczki najlepiej smakują na ciepło. Polecam odgrzewać je w piekarniku (w temperaturze 160 stopni) na spód którego należy wstawić niewielkie naczynie z wodą.

Mini bułeczki nadziewane polędwicą i żółtym serem. Pyszną polędwicę możecie zamówić w Podlaskiej Chacie. Polecam!

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej + do podsypania
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • sera żółty – u mnie tarty mix

Na farsz (nie podaję konkretnych ilości, w razie potrzeby farsz zawsze można dorobić):

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok.

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h do wyrośnięcia.

W między czasie przygotowujemy nadzienie. Polędwicę kroimy w kostkę dodajemy do niej starty żółty ser, doprawiamy całość solą, pieprzem i szczyptą granulowanego czosnku. Mieszamy składniki farszu.

Gdy ciasto podrośnie wyrabiamy jeszcze z 2 razy. Rozwałkowujemy i wycinamy małe kółeczka (można też zrobić większe bułeczki). Nakładamy w nie nasz farsz i zlepiamy tworząc małą bułeczkę. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, przez pierwsze 5 minut bez termoobiegu, potem z termoobiegiem). Obserwujemy bułeczki, powinny być ładnie upieczone. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości bułek (u mnie około 20-25 minut).

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz