Uwielbiam sałatki. Zwłaszcza latem królują one w mojej kuchni. Już niedługo upragnione wakacje, wyjazd, więc takich kolorowych letnich propozycji coraz więcej na moim stole. Dziś zapraszam Was na pyszną i zdrową sałatkę na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, kukurydzą, papryką i pomidorkami paprykowymi. Do tego odrobina zieleni i… jest pysznie. Polecam Wam tą sałatkę!
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej (100 g)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 8 pomidorków paprykowych – miks czerwonych i żółtych
- 1/2 puszki kukurydzy złocistej Bonduelle
- 1 łyżka posiekanego koperku + do ozdoby
- 1/2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki + do ozdoby
- sól i pieprz do smaku
- 3/4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20 minut (zgodnie z instrukcją producenta).
Do miski przekładamy 1/2 puszki kukurydzy (odsączonej). Dodajemy odsączonego tuńczyka (rozdrobnionego uprzednio widelcem). Całość mieszamy. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki paprykowe, znów mieszamy.
Paprykę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do reszty składników sałatki wraz z posiekanym koperkiem i zieloną pietruszką.
Następnie dodajemy partiami ugotowaną kaszę jęczmienną, mieszamy ją delikatnie z resztą składników. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek (3/4 łyżki) i całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, próbujemy (opcjonalnie doprawiamy).
Sałatkę podajemy przyozdobioną koperkiem i pietruszką.
Sałatkę można podać zarówno na ciepło, jak i zimno. Jeśli chcemy ją w wersji ciepłej dodajemy ciepłą (! nie gorącą) kaszę jęczmienną. Sałatę można przechowywać w lodówce.
Sałatka na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, kukurydzą, papryką i pomidorkami paprykowymi
Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie:
http://warzywneinspiracje.pl/