Zdrowa sałatka na bazie kaszy jęczmiennej (z ajvarem)

Zdrowa sałatka na bazie kaszy jęczmiennej (z ajvarem) (4)Zdrowa sałatka na bazie kaszy jęczmiennej (z ajvarem) (2)

Dziś zapraszam Was na pyszną i pełną wartości odżywczych sałatkę na bazie kaszy jęczmiennej (z ajvarem). Pogoda coraz piękniejsza, a więc warto zadbać o swoje zdrowie wprowadzając do codziennego życia dużo ruchu i zdrowego, pełnowartościowego jedzenia. Kasza jęczmienna jest niewątpliwie bardzo zdrowym i cennym produktem, który powinien zagościć w każdej kuchni. To bogactwo witamin, skrobi, błonnika, a także wieku składników mineralnych takich jak wapń, magnez fosfor czy żelazo. W mojej kuchni nie może braknąć tych pełnych zdrowia produktów. Do zup (tak lubianych przez moje dzieci), mięs, sosów mięsnych i warzywnych, sałatek… kasza jęczmienna ma naprawdę szerokie zastosowanie. Ostatnio mam przyjemność używać do moich potraw kasze od Wytwórni Kasz „Rubi” Produkty są wysokiej jakości. Takie właśnie kasze pamiętam z dzieciństwa 🙂 Firma „Rubi” działa na rynku już wiele lat i jest godna polecenia – jakość i smak. Obecnie produkuje pięć rodzajów kasz. Jest to kasza jęczmienna wiejska gruba i średnia, kasza perłowa gruba i średnia oraz pęczak kujawski. Produkty powstają tylko z rodzimych, najwyższej jakości i specjalnie selekcjonowanych zbóż jęczmiennych. Ponadto od zeszłego roku w ofercie można znaleźć również kaszę manną, bułkę tartą i skrobię ziemniaczaną. Produkty występują w szerokim zakresie wagowym. Każdy produkt jest pakowany do ekologicznych torebek półkilogramowych i kilogramowych oraz do worków polipropylenowych 25 i 50kg. Jeśli cenicie zdrowie polecam Wam zapoznać się z ofertą firmy „Rubi”

Logo_rubi

http://rubi-kasze.pl/

Zdrowa sałatka na bazie kaszy jęczmiennej (z ajvarem) (1)

Składniki: 

  • około 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej średniej Rubi*
  • 3 łyżki łagodnego ajvaru
  • 3 łyżki kukurydzy
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
  • 4-5 pomidorków daktylowych
  • 3 rzodkiewki
  • garść miksu sałat

*ja ugotowałam większą ilość, resztę podałam z sosem mięsnym (przepis znajdziecie tutaj) Polecam! 🙂

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odsączamy na sitku. Jeszcze lekko ciepłą kaszę łączymy z 3 łyżkami łagodnego ajvaru.

Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w półplasterki lub drobniej rzodkiewkę, pokrojone na pół pomidorki i szczypiorek, doprawiamy całość pieprzem, delikatnie mieszamy składniki.

Na koniec dodajemy garść miksu sałat, delikatnie mieszamy, próbujemy i przekładamy do miski w której podamy sałatkę.

Zdrowa sałatka na bazie kaszy jęczmiennej (z ajvarem) (3)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz