Krówkowe kuleczki a la szyszki

krówkowe szyszki

Krówkowe kuleczki a la szyszki

Dziś mam dla Was przepis na pyszny deser bez pieczenia. Krówkowe kuleczki a la szyszki. Wystarczą eksandowane ziarna (można użyć dowolnych), krówki, mleko i masło. I… można działać 😉 Ten przepis na szyszki znany jest od wielu lat. Kiedyś szyszki z ryżu preparowanego gościły na wielu stołach. Obecnie ryż swobodnie zastępują najróżniejsze ekspandowane ziarna. Wychodzi równie pysznie. Koniecznie spróbujecie. Takie kuleczki szyszki to doskonały deser nie tylko do kawy czy herbaty. Można je podać na różnych przyjęciach i spotkaniach. Polecam.

Jak zrobić szyszki z ekspandowanych zbóż?

Domowe szyszki z krówek można zrobić zarówno z preparowanym ryżem, jak i ekspandowanym ziarnem zbóż. U mnie dziś druga wersja. Podstawą pysznych szyszek są jednak dobre krówki.

Dlaczego rzemieślnicze krówki od Krówkomania?

Po pyszne, wyjątkowe rzemieślnicze krówki warto zajrzeć na stronę KrówkoMania Znajdziecie tam krówki o wyrazistym aromacie, wyjątkowym aromacie oraz różnorodności smakowej. Krówkomania.pl to kontynuacja kilkudziesięcioletniej tradycji ręcznej produkcji krówek, wywodzącej się z GS Skarszewy. Krówki są produkowane z najwyższej jakości składników, przede wszystkim tłuszczu pochodzącego wyłącznie z mleka, czyli z masła i z mleka pełnego.

Te krówki wręcz rozpływają się w ustach, a różnorodność smaków może wywołać zawrót głowy 😉 Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Krówka o smaku lodów waniliowych, krówka mięta-czekolada, krówka kawowa, krówka mleczna z makiem, krówka słony karmel czy klasyczna. Warto próbować 🙂 Co jedna to lepsza 🙂 Szczerze polecam 🙂

Przepis na krówkowe kuleczki a la szyszki

Składniki:

  • 50 g ekspandowanych ziaren – tu używałam orkisz z suszonymi owocami
  • 250 g krówek  – u mnie mix smaków od KrówkoMania (mleczna pospolita+lody waniliowe)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i pokrojone krówki. Całość podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia krówek i powstania jednolitej masy. Uważamy, by masa się nam nie przypaliła.

Do miski wsypujemy eskpandowane ziarna i wlewamy naszą masę. Wszystko mieszamy.

Następnie formujemy w dłoniach kulki. Dłonie warto zwilżać zimną wodą.

Ja przechowuje swoje krówkowe szyszki w lodówce.

Smacznego

*wpis we współpracy z KrówkoMania

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz