Karnawał kojarzy się z gwarem, zabawą, imprezami i … słodkim jedzeniem. Wśród karnawałowych smakołyków na pierwsze miejsce wychodzą słodkie pączki, pączusie, oponki czy churrosy. Nie można też zapomnieć o chrupiących faworkach. Czy jednak na tym można zakończyć? Nie. Tu nie ma ograniczeń. Pyszne, słodkie rogaliki, babeczki, gofry czy ciasteczka na pewno umilą nam nie jeden karnawałowy wieczór.
Czy karnawał jest dla każdego? TAK Słodkości karnawałowe mogą być lżejsze, a nawet wegańskie.
Wegańskie karnawałowe słodkości – tak, to możliwe!
Karnawał jest dla każdego. Udowadnia to choćby Konrad z bloga Przepisy dla zielonych Na jego stronie znajdziecie pyszne, wegańskie słodkości. Nie zabrakło też tradycyjnych karnawałowych pączków w wersji dla wegan. Tak dobrze czytacie! Pyszne pączki serowe bez jajek i mleka. W tych wegańskich pączkach z tofu zakocha się każdy. Zaskakująca wersja pełna wyjątkowego smaku. Koniecznie spróbujcie tego przepisu i zachwyćcie swoich znajomych: https://www.przepisydlazielonych.pl/przepis/weganskie-paczki-z-tofu-paczki-serowe-bez-jajek-i-mleka/
Karnawałowe słodkości w lżejszej wersji
Choć najczęściej w karnawale sięga się po smażone słodkości, to jest naprawdę wiele alternatywnych, lżejszych wersji popularnych przysmaków. Na mojej stronie ich nie brakuje. Wystarczy choćby spróbować pysznych pieczonych mini donatów lub mini fit pączków na jogurcie. Oszczędzamy trochę kalorii, ale nadal możemy się cieszyć pysznym smakiem.
Przepis na pieczone mini donaty znajdziecie w zakładce “Tłusty czwartek”
Tradycyjnie i szybko
Wróćmy do tradycji. Z czym kojarzy się karnawał. Oczywiście z pączkami. Jednak czy zawsze trzeba sięgać po drożdże wersje. Nie. I tu można zaszaleć i przyspieszyć pracę. Mini pączki w różnych wersjach królują na karnawałowych stołach. Takie słodkości na jeden kęs zawsze znajdą swoich wielbicieli, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Poniżej przykładowy przepis na pyszne pączki na serku waniliowym.
Jak zrobić pączki na serku waniliowym?
Składniki:
-
280 g waniliowego serka homogenizowanego (2x140g)
- 2 jajka klasy M
-
1,5 szklanki mąki pszennej (250 g)
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
cukier puder do oprószenia pączków
-
olej do smażenia
Przygotowanie:
Serek, jajka, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
Rozgrzewamy olej w garnku lub głębokiej patelni. Jak sprawdzić czy olej jest dobrze rozgrzany? Jeśli malutki kawałek ciasta wrzucony na olej od razu wypływa i skwierczy, to olej jest idealny.
Małą łyżeczkę maczamy w oleju, następnie nabieramy nią ciasto i wkładamy do rozgrzanego oleju. Ciasto powinno odlepić się od łyżeczki. Smażmy na rumiano (Uwaga: Jeśli pączki smażą się zbyt szybko, zmniejszamy płomień pod patelnią). Jeśli pączki się same nie obracają, to pomagamy im łyżką.
Usmażone pączusie wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy z oleju. Następnie przekładamy na talerz i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Inne wersje mini pączków, jak np. pączki z ricotty, serowe pączusie czy pączki na jogurcie czekają na Was na moim blogu w zakładce “Tłusty czwartek”. Nie zapomnijcie zerknąć też na przepis na serowe oponki, faworki czy coś mniej oczywistego, jak np. banany w delikatnym kokosowym cieście lub krówkowe kuleczki a la szyszki.
/Artykuł sponsorowany/