Jesienne ciasteczka z miodem i pięknymi wzorami

Jesienne ciasteczka z wzorkami

Kocham jesienne wypieki, a Wy? Ten zapach unoszący się po całym domu… A potem chwila spokoju z pysznym ciasteczkiem nad filiżanką gorącej herbaty. Jeśli tak jak ja kochacie takie momenty to zróbcie dziś ze mną pyszne jesienne ciasteczka z miodem i pięknymi wzorami. Takie wyjątkowe wzorki uzyskacie używając grawerowane wałki od Legalne Wałki

Dlaczego warto wybrać grawerowane wałki od Legalne Wałki?

Wałki od Legalne Wałki są niezawodne i dzięki nim wasze wypieki staną się po prostu piękne. Wałki od Legalne Wałki wykonane są z wyjątkowo trwałego szlachetnego bukowego drewna. Mają naprawdę głęboki grawer. To w 100% produkt polski. Grawerowane wałki mogą ozdobić wasze ciasteczka, pierniczki, a nawet tarty. To też świetny pomysł na prezent. Bogata oferta, różne wzory. Sprawdźcie sami: https://legalnewalki.pl/

Mam dla Was też kod rabatowy : 

Kod: okruszki15 uprawnia do 15% rabatu i darmowej dostawy – kod działa od zakupów powyżej 100 zł ????

Jak zrobić jesienne ciasteczka ze wzorami?



Składniki:

  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżki naturalnego kakao
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko M
  • 3 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier, przyprawę do piernika, kakao. 

Dodajemy płynny miód, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Uwaga! Ciasto należy dobrze schłodzić w lodówce, wówczas nie będzie się już lepić.

Po schłodzeniu odrywamy kawałki ciasta. Wałkujemy zwykłym wałkiem na podsypanej mąką macie na grubość około 4 mm.

Teraz posypujemy ciasto lekko mąką i wałkujemy je wybranym wałkiem ze wzorkami. Wałek należy mocniej docisnąć, aby wzorki były jeszcze ładniej widoczne.



Wycinamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożone papierem do pieczenia i schładzamy je jeszcze kilka minut w lodówce przed pieczeniem, wówczas wzorek wyjdzie idealny. Rada: Jeśli blaszka nie mieści Wam się w lodówce możecie ułożyć ciasteczka na płaskim naczyniu i później przełożyć na blaszkę.



W czasie schładzania ciasteczek rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez pieczenia).

Nasze jesienne ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia spodu, około 10-12 minut. Czas zależy od piekarnika, należy obserwować ciasteczka.

Smacznego

Post we współpracy reklamowej z Legalne Wałki

4 comments

Dodaj komentarz