Pieczone pierożki nadziane pieczarkami i swojską kiełbasą
Dziś mam dla Was pomysł na pyszny obiad. Pieczone pierożki nadziane farszem na bazie pieczarek i pysznej swojskiej kiełbasy. Takie pierożki śmiało sprawdzą się też jako jedno z dań na różnych przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi. Wystarczy podać je z miksem domowych sosów i każdy będzie zachwycony. Polecam i Wam 🙂
Gdzie kupić dobrej jakości kiełbasy i wędliny?
Po dobrej jakości kiełbasy i wędliny udajcie się do Odkrywcy Smaku. Dlaczego? Bo Odkrywca Smaku to:
✅rodzinna tradycja,
✅sprawdzone receptury,
✅najwyższej jakości surowce pochodzące od lokalnych dostawców,
✅bez ulepszaczy smakowych,
✅tylko naturalne przyprawy,
✅wędzenie na drewnie olchowych/bukowym.
Jak przygotować pieczone pierogi?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej + do podsypania
- 30 g drożdży
- szczypta cukru
- mała szczypta soli
- 40 g miękkiego masła/margaryny
- niepełna szklanka ciepłego mleka
- 1 jajko
Na farsz:
- 400 g pieczarek
- 140 g kiełbasy – u mnie kiełbasa swojska od Odkrywca Smaku
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- olej do podsmażenia składników
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierogów
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy nasze rozpuszczone drożdże, jajko i posiekane masło.
Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń posypujemy mąką. Ciasto wyrabiać dłuższy czas.
Ciasto odstawiamy na bok pod przykryciem na czas przygotowania farszu i rozgrzania piekarnika do 180 stopni.
Kiełbasę i pieczarki kroimy w kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości oleju doprawiając do smaku solą, pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pietruszkę, mieszamy wszystko.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na około 3-5 mm w zależności od tego jak puchate chcemy mieć pierożki. Wycinamy koła.
Koła rozciągamy w dłoniach, na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
Pierogi układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut na złoto-brązowy kolor.
Smacznego