Pieczone pierożki nadziane pieczarkami i swojską kiełbasą

Pieczone pierożki nadziane pieczarkami i swojską kiełbasą

Dziś mam dla Was pomysł na pyszny obiad. Pieczone pierożki nadziane farszem na bazie pieczarek i pysznej swojskiej kiełbasy. Takie pierożki śmiało sprawdzą się też jako jedno z dań na różnych przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi. Wystarczy podać je z miksem domowych sosów i każdy będzie zachwycony. Polecam i Wam 🙂

Gdzie kupić dobrej jakości kiełbasy i wędliny?

Po dobrej jakości kiełbasy i wędliny udajcie się do Odkrywcy Smaku. Dlaczego? Bo Odkrywca Smaku to:
✅rodzinna tradycja,
✅sprawdzone receptury,
✅najwyższej jakości surowce pochodzące od lokalnych dostawców,
✅bez ulepszaczy smakowych,
✅tylko naturalne przyprawy,
✅wędzenie na drewnie olchowych/bukowym.

Jak przygotować pieczone pierogi?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + do podsypania
  • 30 g drożdży
  • szczypta cukru
  • mała szczypta soli
  • 40 g miękkiego masła/margaryny
  • niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko

Na farsz:

  • 400 g pieczarek
  • 140 g kiełbasy – u mnie kiełbasa swojska od Odkrywca Smaku
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • olej do podsmażenia składników
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierogów

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem.

Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy nasze rozpuszczone drożdże, jajko i posiekane masło.

Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastycznie, nie lepiące się do dłoni. W razie potrzeby dłoń posypujemy mąką. Ciasto wyrabiać dłuższy czas.

Ciasto odstawiamy na bok pod przykryciem na czas przygotowania farszu i rozgrzania piekarnika do 180 stopni.

Kiełbasę i pieczarki kroimy w kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości oleju doprawiając do smaku solą, pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pietruszkę, mieszamy wszystko.

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na około 3-5 mm w zależności od tego jak puchate chcemy mieć pierożki. Wycinamy koła.

Koła rozciągamy w dłoniach, na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

Pierogi układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut na złoto-brązowy kolor.

Smacznego



Wpis we współpracy z Odkrywca Smaku

Dodaj komentarz