Złote kukurydziane babeczki z gruszką

Złote kukurydziane babeczki z gruszkąDziś mam dla Was przepis na pyszne, delikatne, złote kukurydziane babeczki z gruszką. Uwielbiam to połączenie smaków. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy nawet nie myślałam, że wyjdą tak dobre. Moje pociechy nie mogły się nimi najeść 😉 Spróbujcie i Wy.

Złote kukurydziane babeczki z gruszką 2Złote kukurydziane babeczki z gruszką

Złote kukurydziane babeczki z gruszką 3

Złote kukurydziane babeczki z gruszką
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 10 sztuk)
  2. 1 soczysta gruszka (!nie może być zbyt miękka)
  3. 1/2 szklanki mleka
  4. 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  5. 50 g roztopionej margaryny
  6. 1 jajko klasy L
  7. 1 szklanka mąki pszennej
  8. 3/4 szklanki mąki kukurydzianej BIO z Bazarka Smakoszy
  9. 1/2 szklanki cukru
  10. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  11. szczypta soli
Przygotowanie
  1. Do jednej miski wbijamy całe jajko, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczką lub łyżką. Po czy dodajemy roztopioną (przestudzoną) margarynę, znów mieszamy.
  2. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy.
  4. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki do 3/4 wysokości. Ja piekę bez użycia formy na muffiny, ale wykorzystując formę uzyskacie ładniejsze, wyższe babeczki.
  6. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 30-35 minut w zależności od piekarnika (pod koniec pieczenia w około 25 minucie należy zajrzeć do piekarnika, by sprawdzić stan upieczenia muffinek).
  7. Kukurydziane muffinki z soczystą gruszką podajemy same lub oprószone cukrem pudrem, a nawet polane polewą (nie za słodką).
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz