Dziś zapraszam Was na pyszny i puszysty jagodowy omlet śniadaniowy (z owocami lata). Wspaniałe śniadanie na letnie dni. Możecie go podać z ulubionymi (dowolnymi) owocami lata i… zacząć przyjemnie i pysznie swój dzień 😀 Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy 🙂
Użyty w przepisie sok z jagód polecam Wam również na letnich lemoniad. Pysznie i zdrowo! Czy wiedzieliście, że owoce czarnej jagody zawierają witaminy A, C, B1 i B2, PP, karoten, mangan, magnez i wapń oraz żelazo, potas, miedź, siarkę, fosfor, chrom i cynk. To wspaniałe źródło błonnika, pektyny, kwasów organicznych, przeciwutleniaczy.
Składniki:
- 3 łyżki 100% soku z jagód Premium Rosa
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- odrobina oleju do smażenia
- do podania: owoce lata (u mnie maliny, truskawki i czereśnie), odrobina cukru pudru
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i sok. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, całość dokładnie mieszamy.
Jednolitą masę wylewamy na rozgrzana patelnię z odrobiną oleju. Omlet smażymy na małym ogniu z obu stron (ja smażę pierwszą stronę na minimalnym ogniu pod przykryciem, aby omlet jak najbardziej wyrósł, a drugą krótko bez przykrycia na większym ogniu).
Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Nasz jagodowy omlet śniadaniowy kroimy na 4 części, układamy jedna na drugą. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem i podajemy z owocami lata.
Smacznego
Uwielbiam jagody i omlety 🙂 Pyszności 🙂
😀
Intrygujący pomysł na wykorzystanie soku z jagód 🙂