Domowe masło fistaszkowe Pyszne i proste w przygotowaniu. Idealne do najróżniejszych wypieków i deserów. Ja najczęściej przygotowuję z niego orzechowe ciasteczka lub krajanki. Przepis na orzechowo-kokosową krajankę znajdziecie tutaj. Takie masło wspaniale nadaje się również do owsianek, jaglanek lub po prostu do posmarowania pieczywa. Warto mieć zapas orzeszków w domu, by móc w każdej chwili przygotować takie masełko 😉
Składniki: (ilość można zwiększyć w zależności od potrzeb, podaję przepis podstawowy)
- fistaszki – po obraniu około 1,5 szklanki /do nabycia w e-Dana
- 1 łyżka oleju roślinnego*
- szczypta soli*
- opcjonalnie miód do smaku*
*Uwagi: Ilość soli dodajemy według gustu, można ją też pominąć. Miód można dodać na samym końcu. Olej również można pominąć, ja jednak dodaję.
Przygotowanie:
Obrane orzeszki prażymy na suchej patelni. Przekładamy do misy miksera z nożami, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja robię to stopniowo, na początki zgarniając orzeszki ze ścianek).
Smacznego