Lubicie cukinie? Co z niej najczęściej przygotowujecie? U nas cieszy się ogromną popularnością. Uwielbiamy ją w formie placuszków i najróżniejszych wersji popularnego leczo. Dziś kolejną wersja takiego letniego obiadu z cukinią. Prosty, smaczny, a do tego tani obiad. Idealny w letnie dni, gdy zależy mi na tym, aby jak najmniej stać w kuchni, a jak najwięcej czasu spędzić z bliskimi na świeżym powietrzu 🙂
Składniki:
- 2 cukinie (średnie)
- 2 małe cebulki
- 3 papryki – u mnie żółta, zielona i czerwona
- 390 g krojonych pomidorów w soku pomidorowym z oliwą z oliwek i czosnkiem
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Skworcu
- szczypta pieprzu ziołowego Skworcu
- czarny mielony pieprz do smaku Skworcu
- sól himalajska (drobna) do smaku
- około 400 g kiełbasy – u mnie podwawelska
- 1/2 szklanki wody (wolimy rzadszą wersję, można dać mniej lub pominąć)
- opcjonalnie czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
- olej do podsmażenia składników – u mnie rzepakowy Woj-len
- do podania: zielona pietruszka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na oleju podsmażamy pokrojone drobno cebulki. Następnie dodajemy pokrojone papryki, podsmażamy. Kolejno dodajemy pokrojone pomidory w soku pomidorowym. Chwilę dusimy, doprawiamy słodką czerwoną papryką, szczyptą pieprzu ziołowego, solą i czarnym mielonym pieprzem. Mieszamy. Jeśli tak jak my wolicie rzadsze leczo dodajemy na tym etapie wodę (maksymalnie 1/2 szklanki) i czubatą łyżeczkę przecieru pomidorowego. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu kilka minut, po czym dodajemy pokrojoną cukinię (ja swoją obrałam, ale jeśli macie młodą nie musicie tego robić). Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę. Dorzucamy ją do reszty składników. Wszystko dusimy, aż cukinia będzie miękka. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Po wyłączeniu palnika zostawiamy leczo pod przykryciem jeszcze z 5-10 minut, aby smaki „dobrze przeszły”. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego