Dziś zapraszam Was na szybkie ciasteczka z cukrem kokosowym. Kruche, proste w przygotowaniu, nie za słodkie, takie na jeden gryz 😉 Idealne do herbaty lub po prostu, gdy mamy ochotę na coś pysznego. Spróbujcie.
Ciasteczka upiekłam na trójbocznej formie do pieczenia od Betterware
Składniki: (na 1 blaszkę)
- 150 g mąki pszennej
- 1 żółtko jajka klasy L
- 100 g masła (zimnego)
- 50 g cukru kokosowego – u mnie od Woj-len
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekam je zawsze nożem, aby łatwiej wyrobić ciasto), 1 żółtko i cukier kokosowy. Ciasto zagniatamy dokładnie ręką, wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy lub kawałki ciasta rozgniatamy ręką (ja często tak robię jak się spieszę) na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy małe ciasteczka. Układamy je na trójbocznej formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie dół) do zarumienienia spodu. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika czy grubości ciasteczek – u mnie 3mm. Ja piekę ciasteczka około 12-15 minut.
Jeśli lubicie słodsze ciasteczka można posypać je przed podaniem cukrem pudrem. Ja je podaje posypane czekoladowymi igiełkami.
Smacznego
Wspaniałe ciasteczka kochana 🙂
Dziękuję 🙂
Pyszne ciasteczka. U mnie w szafce cukier kokosowy musi być obowiązkowo.
Dziękuję 🙂
lubię słodkości z cukrem kokosowym:)
🙂
Czuję te wszystkie zapachu w swojej kuchni 🙂 Super przepis!
Dziękuję 🙂