Dziś zapraszam Was na szybki deser ryżowy z ananasem, pomarańczą i syropem klonowym. Uwielbiam takie propozycje. W mojej szafce nigdy nie brakuje zapasu płatków ryżowych i dobrej jakości syropu klonowego, którym można osłodzić każdy deser czy śniadaniowe placuszki. Do dzisiejszego deseru możecie dodać inne ulubione owoce, a nawet bakalie. Spróbujcie.
Polecam Wam produkty z Kuchnie Świata. Tu każdy znajdzie coś wyjątkowego dla siebie.
Składniki:
- około 1/2 szklanki płatków ryżowych
- 3/4 – 1 szklanka mleka
- 1 krążek ananasa lub 2 płaskie łyżki krojonego liofilizowanego ananasa
- 3 plastry pomarańczy z syropu
- syrop klonowy – polecam ten z Kuchnie Świata
- 3 kokosowe ciasteczka (bez cukru, bardzo kruche)
- opcjonalnie 2 liofilizowane maliny
Przygotowanie:
W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z płatkami ryżowymi (ilość mleka zależy od preferowanej gęstości deseru). Dodajemy pokrojonego w kostkę świeżego ananasa lub krojonego liofilizowanego ananasa (ja dziś użyłam tej wersji), pokrojony plaster pomarańczy z syropu, mieszamy.
Na dno dwóch pucharków kruszymy po 1 kokosowym ciasteczku. Nakładamy nasz ryżowy a la pudding, następnie w każdą porcję wkładamy cały plaster pomarańczy z syropu, kruszymy po pół kokosowego ciasteczka. Na koniec całość polewamy syropem klonowym i opcjonalnie na wierzch kruszymy liofilizowaną malinę (lub układamy świeże owoce).
Podajemy od razu.
Smacznego
Pysznie wygląda ten deser i na pewno smakuje obłędnie 🙂
Dziękuję 🙂
Pyszny deserek kochana 🙂
Dziękuję 🙂