Drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami

Drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami. Jakiś czas temu dosłownie polubiłam się z ciastem drożdżowym. Kiedyś jedynym wypiekiem drożdżowym była u mnie pizza lub od czasu do czasu jakieś bułeczki. Teraz mogłabym robić drożdżowe smakołyki cały czas. Dziś dzielę się z Wami moim kolejnym pomysłem, jakim jest drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami. Idealny na przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi lub obiad. U mnie dziś przygotowany specjalnie na przyjazd moich przyjaciół. Z pośpiechu troszkę mniej kształtny niż zazwyczaj, ale… równie pyszny 🙂

W środku znajdziecie połączenie dwóch serów, kukurydzę, przyprawy i pyszną polędwicę drobiową od Henryk Kania. Przyznam Wam szczerze, że moje dzieci ją uwielbiają, więc miałam dwóch małych pomocników przy przygotowaniu tego dania 😉 Tylko składniki zamiast do ciasta lądowały w buźkach 😉 Nie mniej udało się przygotować pyszny drożdżowy wieniec, który i Wam polecam. Spróbujcie 🙂

Składniki:

Na ciasta:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 400 g mąki pszennej + do podsypania podczas wyrabiania ciasta *
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suszone bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny świeżo mielony pieprz

*u mnie dziś mąka typ 00 do pizzy (dodałam jej ciut więcej)

Dodatki:

Przygotowanie:

Do kubka wkruszamy świeże drożdże. Dolewamy ciepłe mleko, dodajemy płaską łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość szybko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły rosnąć (na około 5-10 minut, u mnie dziś gorąco więc te 5 minut starczyło).

Do miski wsypujemy mąkę (najlepiej przesianą), dolewamy ciepłą wodę, rozczyn z drożdży, olej i przyprawy (pieprzem, tak około 3 potrząśnięcia pieprzniczki, taka mniej więcej szczypta). Ręką wyrabiamy gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby w tracie wyrabiania posypujemy rękę mąką i dalej wyrabiamy.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto należy przykryć (można użyć ściereczki, ja mam specjalną miskę do ciast drożdżowych z pokrywką). Czas wyrastania zależy od temperatury, około 1 godzina.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat lub matę i wałkujemy na a la prostokąt (około 30×45 cm).

Następnie na cieście rozsmarowujemy nasz serek kanapkowy, kolejno nakładamy pokrojoną w półplasterki polędwicę drobiową, posypujemy całość kukurydzą i startym żółtym serem. Na koniec doprawiamy całość świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Zwijamy ostrożnie w rulon, zawijamy końce, tworzymy wieniec.

Szykujemy formę (u mnie dziś kwadratowa, ale najlepiej sprawdza się tortownica 26 cm). Spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem lub margaryną. Wkładamy ciasto. Lekko je nacinamy od góry i całość dokładnie smarujemy rozmąconym jajkiem.

Nasz drożdżowy wieniec pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 30-35 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy środek i boki ciasta czy są ładnie zarumienione). Ja na początku piekę przez pierwsze 15-20 minut na ustawieniach grzanie góra-dół, a następnie włączam termoobieg.

Podajemy po przestudzeniu, krojąc wieniec ostrym nożem na kawałki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

Pozostaw odpowiedź Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi

*