Żurek z białą kiełbasą i boczkiem

Żurek z białą kiełbasą i boczkiem Dziś mam dla was przepis na smaczny i prosty w przygotowaniu żurek. U nas żurek z jajkiem dość często pojawia się na obiad. Jest to też tradycyjne wielkanocne danie. Żurek z białą kiełbasą i boczkiem najczęściej podaję ze świeżym pieczywem. Dobrze smakuje też z ziemniakami. Pyszne i proste danie, idealne na zbliżające się święta.

Lubicie żurek? Jecie go tylko na święta wielkanocne czy pojawia się u was też na obiad?

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • warzywa do wywaru: 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 1 średnia cebula
  • 2 suszone grzyby
  • 500 g białej kiełbasy
  • 200 g boczku – u mnie boczek tradycyjny Pieczone&Wędzone
  • około 500 ml zakwasu na żurek (domowy lub kupny)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczka soli
  • 1 pełna łyżka suszonego majeranku
  • około 50 ml słodkiej śmietany 30% (lub do smaku)
  • 6-7 jajek
  • 1-2 łyżeczki chrzanu lub chrzan do podania (dodają osoby, które lubią)

Uwagi do przepisu: zakwas przygotowany jest z czosnkiem, dlatego nie dodaję dodatkowo czosnku do żurku. Jednak śmiało można dodać 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Jeżeli jednak nie macie domowego zakwasu to polecam pyszny gotowy zakwas na żurek znajdziecie w sklepie internetowym Schronisko Bukowina.

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy na duże kawałki. Wkładamy do garnka. Dodajemy obraną cebulę, suszone grzyby, boczek i białą kiełbasę (warto ją nakłuć wcześniej widelcem). Dodajemy też ziele angielskie, liście laurowe, sól i ziarnisty pieprz. Zalewamy wszystko wodą. Zagotowujemy, a następnie gotujemy jeszcze z pół godziny na minimalnym ogniu (pod przykryciem).

Wywar odcedzamy. Wyjętą kiełbasę i boczek odstawiamy na bok. Gdy mięso przestygnie, to je kroimy. Kiełbasę w plastry, a boczek w kosteczkę.

Do odcedzonego wywaru dolewamy zakwas i dodajemy majeranek do smaku. Gotujemy wszystko około 8-10 minut. Pod koniec gotowania wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojone mięso,  doprawiamy solą, czarnym mielonym pieprzem i dodajemy chrzan. Rada: Chrzan można dodać pod koniec gotowania żurku lub postawić go na stole, by każdy dodał tyle chrzanu ile lubi do swojej porcji żurku.

Żurek podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

Smacznego

W przepisie użyłam boczek od Pieczone&Wędzone. Polecam ten boczek, jak i inne wędliny od Pieczone i Wędzone. Wszystko jest:wolne od GMO, gluteny i alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem.

 

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi