Żurawinki – szybkie ciasteczka z żurawiną

Żurawinki – szybkie ciasteczka z żurawiną Dziś polecam Wam ciasteczka dla wielbicieli żurawiny. Proste i co najważniejsze pyszne żurawinki (bo tak właśnie nazywamy te ciasteczka) możecie przygotować dosłownie w kilka minut (nie licząc czasu chłodzenie w lodówce, ale ten też można przyspieszyć wkładając ciasto do zamrażalnika). Idealne do filiżanki kawy czy herbaty. Możecie je też podać na spotkaniu z przyjaciółmi, przyjęciu, a nawet na święta. Ciasteczka z żurawiną łączą w sobie, to co osobiście lubię najbardziej – słodycz i lekko kwaskowaty smak. Czyli nie za słodko, a jak pysznie. Spróbujcie, bo w końcu nie ma nic lepszego niż domowe ciasteczka 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 opakowanie żurawiny Emix
  • 3/4 szklanki cukru pudru Emix
  • 1 jajko
  • proszek do pieczenia – dosłownie na czubku łyżeczki
  • 1 pełna łyżeczka cukru wanilinowego Emix

Przygotowanie:

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy. Dodajemy masło, siekamy je nożem. Następnie wbijamy jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, wstawiamy na około 5 minut do lodówki. Wyciągamy i dodajemy żurawinę (połowę lekko siekam, resztę zostawiam w całości), szybko zagniatamy aby wymieszała się z ciastem. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika.

Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe, lekko je spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Studzimy na kratce.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz