Zupa krem grzybowy z serem smażonym. Lubicie zupy krem? Ja bardzo. Choć kiedyś było inaczej 😉 Teraz sięgam po nie najczęściej w chłodne dni, gdy potrzebuję czego sytego, co od razu mnie rozgrzeje. Taka zupa krem dla mnie musi być zawsze wyrazista w smaku, nie może być mdła. Moimi ulubionymi zupami są grzybowe, czy to z leśnych grzybów czy z pieczarek. Każdą taką zupę po prostu uwielbiam. Dzisiejszą wersje zupy wzbogaciłam o pyszny ser smażony z kminkiem. Dzięki czemu nabrała ona zupełnie nowego wyrazistego smaku. Coś cudownego, musicie spróbować. Od razu polecam Wam zrobić z większej ilości. Spróbujcie.
Składniki:
- 9-10 pieczarek
- 500 ml gorącego bulionu
- 1 pietruszka korzeń (ugotowana, może być z rosołu)
- kawałek selera (u mnie pół grubszego plastra, ugotowany może być z rosołu)
- pieprz do smaku
- około 2 łyżek masła (u mnie klarowane)
- 1 łyżka mąki
- 1 czubata łyżka sera smażonego z kminkiem Sertop
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, kroimy i podsmażamy na łyżce masła doprawiając pod koniec pieprzem.
Z gorącego bulionu odlewamy około 0,5 szklanki. Resztę wlewamy do garnka, dodajemy podsmażone pieczarki i warzywa. Gotujemy na małym ogniu. W tym czasie na patelni topimy łyżkę masła, dosypujemy mąkę i szybko całość zasmażamy. Dolewamy pół szklanki szklanki buliony, mieszamy i całość stopniowo dolewamy do garnka z resztą składników (mieszamy).
Gotujemy jeszcze chwile i dodajemy czubatą łyżkę sera smażonego z kminkiem. Gotujemy chwilę, serek nie musi się rozpuścić. Zdejmujemy naszą zupę z ognia i blendujemy ją na krem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Nie robimy tego wcześniej ponieważ ser smażony z kminkiem nadaje naszej zupie naprawdę intensywnego smaku.
Zupa krem grzybowy z serem smażonym nadaje się od razu do jedzenia. Możemy ją posypać posiekaną zieloną pietruszką lub lubczykiem.
Smacznego