Złote placki ziemniaczane z sosem z piersi kurczaka

Złote placki ziemniaczane z sosem z piersi kurczaka. Prosty i naprawę szybki pomysł na obiad, zwłaszcza jeśli tak jak ja przygotujecie placki ziemniaczane bez użycia tarki. Czasem sięgam po takie szybkie rozwiązania. A efekt… jest naprawdę dobry i co najważniejsze wyjątkowo smaczny. Moja rodzina uwielbia ten obiad. Polecam go i Wam. Spójrzcie jak w prosty i naprawdę szybki sposób można przygotować złociste placki ziemniaczane z sosem z piersi z kurczaka.

Składniki:

Na placki:

  • 10 mniejszych ziemniaków
  • 1/4 cebuli / jeśli lubicie możecie dodać ciut więcej
  • pół ząbka czosnku /można dodać cały
  • sól do smaku
  • 2 jajka klasy M
  • około 4 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia placków (ja smażę na mniejszej ilości)

Na sos:

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos:

Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy kawałek masła, podsmażamy pokrojoną cebulkę i dodajemy nasze piersi z kurczaka, całość oprószamy przyprawą do kurczaka. Smażymy przez chwilę. Następnie podlewamy wodą i doprawiamy do smaku słodką czerwoną papryką, bazylią i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, opcjonalnie podlewając wodą. Pod koniec zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Mieszamy, gotujemy chwilę. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Szybkie placki ziemniaczane:

Dziś przepis (pomysł) na placki ziemniaczane, które przygotujecie bez użycia tarki. Osobiście bardzo lubię placki ziemniaczane, ale nie przepadam za ich tarciem. Dlatego od czasy do czasu korzystam z szybkiego rozwiązania jakim jest blender.

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Płuczemy w zimnej wodzie. Do misy blendera z nożami dodajemy cebulę i czosnek (u mnie 1/4 cebuli i pół ząbka czosnku, ale jeśli lubicie możecie dodać więcej). Chwilę siekam. Następnie dodajemy partiami ziemniaki. Miksujemy („blendujemy”) do uzyskania konsystencji widocznej na zdjęciu poniżej (gładka ziemniaczana masa).

Ziemniaczaną masę przekładamy na sito. Umieszczamy je nad miską i zostawiamy do odcieknięcia (pod koniec lekko dociskam masę). Kiedy całość odcieknie ostrożnie zlewamy sok, ale tak by nie wylać osadzonej na dnie miski skrobi z ziemniaków. Przekładamy do niej masę ziemniaczaną

Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, całość mieszamy. A następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną (u mnie 4 łyżki, ale najpierw dodajcie mniej, a później po wymieszaniu sprawdźcie konsystencję i opcjonalnie dołóżcie jeszcze mąki). Na koniec doprawiamy całość solą (u mnie mała szczypta), mieszamy.

Na rozgrzany olej nakładamy łyżką stołową porcje masy tworząc placki ziemniaczane. Smażymy z obu stron na złoto.

Usmażone placki układamy na papierowym ręczniku, aby odciekły z tłuszczu (ja smażę na mniejszej ilości tłuszczu, więc nie jest go tak wiele).

Nasze złote placki ziemniaczane podajemy z sosem z piersi z kurczaka.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz