Złociste kokosanki na białkach
Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasteczka, których nie może zabraknąć na moim świątecznym stole. Pyszne i proste w przygotowaniu złociste kokosanki na białkach. Piekę je zawsze specjalnie dla mojej siostry. Ona je uwielbia. Proste w przygotowaniu i tak pysznie kokosowe. Często wzbogacam je o dodatek cukru marcepanowego, który nadaje im piękny lekko marcepanowy aromat i smak. Polecam Wam te proste złociste kokosanki.
Jak przygotować domowe kokosanki?
- 300 g wiórków kokosowych
- 120 g białka – u mnie płynne Farma Białka /tyle co 4 białka średnich jaj
- 0,5 szklanki cukru1 pełna łyżeczka cukru marcepanowego lub aromat marcepanowy (można pominąć)
- 90 g masła
- 2 łyżeczki budyniu śmietankowego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Wiórki wsypujemy do miski. Masło rozpuszczamy i wlewamy do wiórków, mieszamy składniki.
W drugiej misce ubijamy białka. Gdy będą sztywne wsypujemy powoli oba rodzaje cukru wymieszanego z budyniem, ciągle miksując. Połowę naszych ubitych białek dodajemy do wiórków, mieszamy. Następnie dodajemy resztę i znów delikatnie całość mieszamy do połączenia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z kokosowej masy formujemy w zwilżonych dłoniach malutkie kulki (nie większe niż orzech laskowy), lekko je spłaszczamy i układamy w odstępach na papierze do pieczenia.
Kokosanki pieczemy w nagrzanych piekarniku około 15-18 minut (powinny być złote). Studzimy i dopiero ściągamy z blaszki (wcześniej mogą się rozpadać).
Smacznego
Wpis we współpracy z Farma Białka